Jurassic Park – Ultimate Trilogy
Udgivet 9. maj 2012 | Af: The Insider | Set på Blu-Ray
De fleste husker formentlig den allerførste gang, de så “Jurassic Park”. For mit vedkommende var det i en skotsk biograf i sommeren 1994, et års tid efter premieren i USA. Jøsses, det er snart 20 år siden! Mine kære forældre havde pålagt mig at læse Michael Crichtons roman (min første), før jeg så Steven Spielbergs filmatisering (formentlig i et velment forsøg på at forberede mig mentalt på filmens store, skarptandede øgler), men alligevel føltes “Jurassic Park” som et lyn fra en klar himmel den dag i Glasgow, hvor de revolutionerende lydeffekter og computergenererede dinosaurusser efterlod et uudsletteligt indtryk på alle i salen, inklusive undertegnede.
Et handlingsreferat virker en anelse overflødigt, idet “Jurassic Park” er en af de mest populære film nogensinde, men det er ganske enkelt historien om en række udvalgte mænd og kvinder (deriblandt arkæologen Alan Grant og den evigt sarkastiske professor Ian Malcolm), som inviteres til en afsidesliggende tropeø af den ambitiøse entreprenør John Hammond, som ved hjælp af fossilt dinosaurblod og verdens dygtigste videnskabsmænd har udklækket en række af de enorme dyr, som ellers uddøde for 65 millioner år siden. Meningen er, at Jurassic Park skal være verdens mest attraktive turistmål, men naturligvis går noget grueligt galt under gæsternes besøg, og så må de pludseligt finde en flugtvej fra den stormramte ø, mens T-Rex og Co. er lige i hælene på dem.
Når man har set “Jurassic Park” et tocifret antal gange over en lang årrække, bliver enkelte ridser i lakken dog tydelige. Selvom karaktererne i “Jurassic Park” er dejligt troværdige, så er de fleste af dem også temmelig anonyme (hvor mange af dem husker du oprigtigt talt navnet på?), men skuespillerne gør det godt – især Jeff Goldblum er en fornøjelse som den fandenivoldske Malcolm. Historien er ikke just uforudsigelig, og filmens sidste akt føles noget forhastet, men forinden da har Spielberg gang på gang understreget, hvorfor han altid vil blive husket som en af mediets største eventyrmagere. Den første konfrontation mellem menneskene og den skrækindjagende T-Rex er stadig en nerveflænsende sekvens af format.
“Jurassic Park III” mindede mig på mange måder om den tredje “Terminator”-film: Det er hæderlig, men filmen føles ude af trit med sine forgængere – som om historien ikke udfolder sig i det samme univers. Det har måske noget at gøre med, at filmen (som den eneste af de tre) hverken er baseret på Chrichtons romaner eller instrueret af Spielberg. Det er dog ikke ensbetydende med, at filmen er dårlig. En veloplagt Sam Neill vender tilbage i rollen som Alan Grant, og han suppleres fornemt af bl.a. den immervæk fremragende William H. Macy. Selveste Alexander Payne (yes, Oscar-vinderen bag “Sideways” og “The Descendants”) har skrevet manuskriptet, som ganske vist er noget skabelonagtigt, men som til gengæld ikke nedprioriterer karaktererne på samme måde som sin mere rodede og langsommelige forgænger. Og så slutter den gudskelov, mens legen stadig er god.
Den første film fortjener 5 stjerner, hvor “The Lost World: Jurassic Park” blot er en 2-stjernet affære, mens “Jurassic Park III” er millimeter fra at score 4 stjerner. Samlet set får trilogien derfor følgende karakter:
Alle tre film præsenteres i 1080p/VC-1 1.85:1. Den første “Jurassic Park” så ikke særlig godt ud på dvd, men Universal har tydeligvis lagt en hel del kræfter i at få filmen til at se godt ud på Blu-ray. Det er dog ikke ensbetydende med, at “Jurassic Park” ser fuldkommen perfekt ud i HD, og jeg havde nu også forventet mig lidt mere af transferet. Grums og glorier optræder indimellem, gryn har det med at ligne digital støj, og der er nogle halvslørede skud, men detaljerigdommen er heldigvis oftest ekstremt imponerende. I nærbillederne af skuespillerne er bittesmå porer og ar tit enormt tydelige. Kontrasten er undertiden lidt flad, men den er hovedsageligt solid, og farverne gengives fornemt fra start til slut. Øens limegrønne buske og træer ser særdeles appetitlige ud.
Selvom “The Lost World: Jurassic Park” er fire år nyere end sin forgænger, ser den pudsigt nok mindre godt ud i HD. Her er mere snavs og flere slørede billeder, men kontrasten er mere solid i denne omgang. Derudover er den utilsigtede støj heldigvis aldrig decideret distraherende, og ofte er billedet knivskarpt. Ligesom “Jurassic Park” ser “The Lost World: Jurassic Park” godt ud i HD, men ikke helt godt nok. “Jurassic Park III” fra 2001 har afgjort fået det flotteste transfer, som har de samme styrker som de to andre transfers og langt færre svagheder. Her er næsten ingen uskarpe billeder, og billedsiden er praktisk talt pletfri.
Visuelt er de tre film ikke just overrumplende i HD, men udgivelsens tre DTS-HD Master Audio 7.1-lydspor er til gengæld sensationelle. Trilogien har hobevis af scener med mindeværdigt lyddesign. Alene den første “Jurassic Park” leverer nogle af filmhistoriens mest ikoniske lyde – lige fra tyrannosaurusens voldsomme brøl til velociraptorernes skingre hyl, og hver eneste lydeffekt kommer klokkeklart igennem. Dinosaurernes fodtrin og brøl får gulvet til at vibrere takket være subwooferens heroiske indsats, panoreringerne er så naturtro, at man nærmest fornemmer, at kæmpeøglerne passerer sofaen, og hverken musikken eller dialogen drukner i virvaret. Og i de mere stilfærdige momenter disker samtlige kanaler op med utallige, subtile lydeffekter, der omdanner dagligstuen til en vaskeægte jungle. Wow.
Ekstramaterialet fra de oprindelige dvd-udgivelser af de tre film medfølger (en stor stak dokumentarer med en samlet spillelængde på cirka fem timer), og det samme gør i alt seks nyproducerede dokumentarer, som tilsammen varer omtrent 130 minutter og præsenteres i 1080p – resten af videomaterialet præsenteres i 480p.
Ud over de utallige dokumentarer er her også adskillige storyboards og billedgallerier, få slettede scener fra “The Lost World: Jurassic Park”, en kort reklame for et nyproduceret “Jurassic Park”-computerspil (som angiveligt er middelmådigt) samt de oprindelige biograftrailere for filmene. Flere af “Jurassic Park III”-filmholdets computertroldmænd har i øvrigt indtalt et kommentarspor til trilogiens sidste del, men det er formentlig kun CGI-entusiaster, der vil sætte pris på deres anekdoter. Man har desuden mulighed for at bogmærke ens yndlingsscener, og digitale kopier af alle tre film medfølger på separate dvd-skiver.
Set som en samlet serie er “Jurassic Park”-trilogien en noget blandet landhandel. Med filmens første del kickstartede Spielberg franchisen med manér, men toeren er noget juks, og treeren er en underholdende, men middelmådig metervare, der ikke når etteren til sokkeholderne. Filmene måtte gerne have set en smule bedre ud i HD, men lydsporene er fuldkommen fænomenale, og her er timevis af velproduceret ekstramateriale, så på trods af “Jurassic Park”-fortsættelsernes fejl er denne boks alligevel et must – først og fremdeles takket være den første “Jurassic Park”-films udødelige charme.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet