Klassefesten 3: Dåben

InstruktionBirger Larsen

MedvirkendeNicolaj Kopernikus, Anders W. Berthelsen, Troels Lyby, Iben Dorner Østergaard, Nikolaj Steen, Stephania Potalivo, Helena Christensen, Andrea Vagn Jensen

Længde97 min

GenreKomedie

IMDbVis på IMDb

I biografen06/10/2016


Anmeldelse

Klassefesten 3: Dåben

1 6
Fisse, lort og sæd

Det er en voldsom oplevelse at sidde igennem hele “Klassefesten 3: Dåben”. Det er ikke mange film, der åbner fortabelsens sug foran dig, stepdanser på din sidste rest af fornuft og hvisker en pruttejoke i dit øre imens. Du bliver i tvivl, om ord kan beskrive, hvad du har set. Du bliver i tvivl, om ord findes. Nu er kun “Klassefesten”. Et svagt omrids af tre mænd træder frem i din plagede hjerne. ’Fisse… Lort…' fremstammer du. Du tænker ikke mere, du er bare. ’Sæd', siger den ene mand, og du skraldgriner. Med ét lykkelig. Du har set verdens ende.

På den baggrund er det egentlig ligegyldigt, at titlen “Klassefesten” er så misvisende. Du indser, at serien transcenderer indhold og er nået det eftertragtede mærkat-plan. Bagmændene smækker bare ‘klassefest’ på plakaten og malker den hylesjove succes fra sidst, uanset at ingen holder klassefest mere. Gamle fans skal hives i biffen, og vi andre får et ganske godt signal om at blive væk. Argumenter som at det er det samme vamle lort som altid, svæver ubegribeligt væk foran dig. For tyngdekraften og andre fysiske love eksisterer ikke i samme univers som “Klassefesten”.

Her flyver kun høje skrig og kropsvæsker igennem tomrummet. Enhver tråd til den kendte virkelighed er kappet for at kunne opstille den ene pinlige situation efter den anden. At Andreas bliver så sur over at skulle være gudfar for sin ekskones nye barn, at han tager på en single-højskole med sin lamme far på slæb, det er ikke det største problem. Problemet er de tre tumpers usandsynlige vej derhen. I de åbenlyse forbilleder som fx “Klovn” eller “Tømmermænd”-filmene er der en eller anden grad af motivation. At vågne med Mike Tysons tiger: det kunne ske. Single-zumba med Troels Lyby og Nikolaj Kopernikus: aaahhh mon dog.

Først og fremmest er det nok, fordi de tre mænd er usympatiske og for irriterende selvoptagede i længden. Manuskriptet er en twitter-konto for midaldrende mænd. Korte brokker af brok over koner/fisser, kærester/fisse og børn/stop for fisse. Et dårligt forsøg på at holde handlingen i et hyperaktivt komedieland, hvor ingen snakker sammen, men altid leverer oplæg til en ny joke, der heller ikke var sjov, dengang nogen råbte den på et fritidshjem i firserne. Ekkoet af din mors stemme, da hun henter dig ved sandkassen, begynder at trække dig tilbage til virkeligheden.

Du kan mærke din egen krop igen. Det er den fysisk interessante oplevelse at se nogle være pinligt ringe til at være pinlige. Hvem, eller hvad, er det, man krænger sig sammen over? Er det karakteren Andreas, der reagerer dumt med vilje? Eller skuespilleren Anders W. Berthelsen, der bliver placeret i et hysterisk opstillet scenarie? Eller er det i virkeligheden den gennemgående, usjove kropsforskrækkelse, der syder fra lærredet? Så mange vitser om sekret og tis leveret med tydelig foragt: andre mennesker er ulækre. Med mindre du er ung og kvinde og med en stram røv, man kan kneppe.

De store oplevelser er jo ikke gratis. “Klassefesten 3: Dåben” kræver også noget af dig. Tålmodighed. Overbærenhed. Støvler med god plads til krumme tæer. Ofrer du lidt, tømmer den til gengæld med glæde dit hoved og tømmer sig i hulrummet. At opnå den fuldkomne nydelse af “Klassefesten” er ikke enhver beskåret. Men dem, der er rørt af Gud eller har smidt tankerne i døren, kan gå ind i det evige døde grin. Tingene findes ikke længere. Her er kun imponerende elendige “Klassefesten 3”.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

De tre venner Niels, Thomas og Andreas har hver især deres at se til, men specielt Andreas har det hårdt for tiden. Han er ikke kommet videre siden sin skilsmisse, men det er ekskonen Hanne så sandelig. Hun har fået en succesfuld ny kæreste og en skøn datter, og for at gøre det hele meget værre, har parret oveni købet bedt Andreas være Gudfar. Han siger modstræbende ja og vil nu vise alle og enhver, at det går ham mindst lige så godt. Med kun fem dage til ceremonien beslutter Andreas, at han er nødt til at have en kæreste med – og hvilket sted er bedre egnet til at skaffe en kæreste end en singlehøjskole… Tag med Danmarks tre bedste venner på en hæsblæsende rejse gennem den danske sommer, hvor singlepiger, sjatpisseri og en voldsom vandfødsel blot er nogle af de forhindringer, der står i vejen for at nå den spektakulære dåbsfest.