Klassen
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 7. dec 2009 | Af: DjBeau | Set på DVD
Igennem de seneste år har det dokumentariske look været en af de helt store trends i filmverden. Stilen kan ses som et modsvar til den ekstreme æstetisering, filmsproget har gennemgået med de seneste teknologiske landvindinger. Samtidig kan der næppe herske tvivl om, at en af de helt store inspirationskilder til denne stil kommer fra lille Danmark i form af dogmebølgen. Flere større instruktører har prøvet stilen af i forskellige genrer – Paul Greengrass med “Bourne”-filmene og Aronofsky med “The Wrestler” er gode eksempler – og de altid eksperimenterende franskmænd står selvfølgelig heller ikke tilbage for at afprøve noget nyt. Derfor har vi nu årets Cannes-vinder: “Klassen”, som med rod i virkelige begivenheder tager stilen et skridt videre.
“Klassen” er – i ordets mest positive forstand – en kedelig film. Hvor de fleste film gør brug af en spændingskurve, der til punkt og prikke følger “opskriften på en god film”, er en sådan helt og aldeles fraværende i “Klassen”. Der er hverken opbygning eller forløsning i traditionel narrativ forstand. Det giver filmen en ekstremt virkelighedsnær dimension, som gør “Klassen” til en hverken mere eller mindre interessant historie end vores egen hverdag.
At filmen fremstår så virkelighedstro skyldes ikke mindst skuespillerne. Nå ja, skuespillere er nok så meget sagt, for filmens personer har aldrig stået foran et kamera før, men er type-castet til deres roller og hedder til og med deres eget navn. Præstationerne står så solidt, at man som seer nemt kan blive i tvivl om, hvorvidt “Klassen” faktisk er dokumentar eller fiktion. Manuskriptforfatteren, som i øvrigt spiller hovedrollen som klasselærer, er selv lærer i virkelighedens verden, og der er absolut ingen tvivl om, at han kender til alle prøvelserne, som filmen skitserer, og at historien sandsynligvis er lidt mere end bare fiktion baseret på virkelige hændelser. Mange af problematikkerne kan man som publikum nikke genkendende til – de fleste mennesker har trods alt selv gået i folkeskole.
Filmen er præsenteret i anamorphic 2.35:1, hvilket sammen med klipningen er det eneste, der indikerer, at filmen ikke er en dokumentar. Transferet på dvd’en er ganske udmærket uden betydelige komprimeringsartefakter. Kontrasten er fin og konstant og farverne naturlige. Dog kunne skarpheden være lidt bedre.
“Klassen” er en lidt sær snegl på lydsiden. Dvd’en byder på tre lydspor: Dolby Digital stereo, Dolby Digital 5.1 og DTS 5.1. Det mærkelige er, at ingen af surroundsporene gør det mindste brug af baghøjtalerne eller sub’en, så vi sidder med 3.0 i stedet for 5.1. Derfor er der heller ikke den store forskel på surroundsporene og stereosporet. Det gør dog ikke det store, da filmen kun gør brug af reallyd. Dialog og effektlyde er tydelige, omend med lidt rigelig rumklang.
Dvd’en indeholder en trailer samt et fem minutters interview med instruktør Laurent Cantet. Det er ganske overfladisk, og da filmens undertekster samtidig er fulde af fejl i form af ord, der står to gange i træk, samt sætninger, der slet ikke oversættes, får ekstramaterialet bundkarakter.
“Klassen” er desværre en lidt tynd udgivelse, og det er ærgerligt, da filmen faktisk er rigtig god. Dvd’en kunne sagtens indeholde meget mere ekstramateriale – interviewet med instruktøren er simpelthen for kort, hvilket er synd, eftersom han tydeligvis har interessante ting at fortælle om både de filmiske aspekter samt emnet, han behandler. “Klassen” er en film, som enhver folkeskolelærer bør se, og der er ingen tvivl om, at den kan fungere som katalysator for en moden debat om den moderne folkeskole. Tænk, hvis en sådan havde været med som ekstramateriale – se, det havde været guf!
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet