Lille soldat
Udgivet 13. nov 2008 | Af: filmz-maelström | Set i biografen
Danmark er i krig. De fleste ved det, de færreste taler om det. Kunsten trives heldigvis, hvor munden tier. Fra Susanne Biers Hollywood-eksportvare “Brødre” til Teater Grobs “Hjem Kære Hjem” og senest Kim Hundevadts krigsberetning “I morgen angriber vi igen” anes på baggrund af succeserne en ulmende folkelig interesse for de kamuflerede mænds virke. Annette K. Olesen tager i “Lille soldat” også afsæt i krigen mod Taliban, men vægter kampen på hjemmefronten langt højere.
En hjemvendt soldat fra Afghanistan. En far, der aldrig har haft tid til sin datter (og nok hellere ville have haft en søn). En udenlandsk escortpige i Danmark. Hvad, der let kunne lyde som endnu en klistret dansk socialrealistisk suppedas, overrasker i stedet som en velskrevet og kreativ historie takket være produktive Kim Fupz Aakeson. Godt nok er “Lille soldat” gennem den fortærskede dogme-kamerastil fortalt realistisk, men manden bag “Den eneste ene” og “En soap” skriver to uforenelige størrelser sammen i et konstrueret plot, og pludselig sidder en dansk kvindelig soldat vagt med en kop kaffe i køkkenet hos en nekrofil stamkunde, der selv er i gang med at bedøve den nigerianske mor Lily, der lader sig prostituere for at kunne støtte sit barn i hjemlandet.
Instruktør Annette K. Olesen vil fortælle en hel masse i “Lille soldat”. For det første beskriver hun to søster-lignende skikkelser, der i blinde famler efter den tabte kærlighed. For det andet viser hun en falden kongehistorie i faren, der ikke ved, hvad han skal gøre af sit fordækte “rige”, og for det helt tredje stiller Olesen det provokerende spørgsmål: Hvad har en luder og en soldat mon tilfælles? Uden at fornærme nogen af parterne, udgør Lotte og Lily ikke desto mindre en interessant konstellation i filmen, der afføder nye tankespind normalt bosat langt borte i tabu-land.
Danmark er i krig, men krigen i Danmark er mindst ligeså vigtig for makkerpar Olesen og Fupz Aakeson. Hjemmefronten og Helmand-provinsen er ikke adskilte landområder, når det handler om mennesker og eviggyldige problemstillinger. Lotte blev soldat for at gøre en forskel i udlandet, men ser sin måske vigtigste kamp i sin egen baggård. For nogle vil filmens overdrevne konstruktion måske være forstyrrende, men for andre forhåbentlig en anderledes måde at tænke krig på. Om ikke andet er “Lille soldat” et forfriskende glas vand oven på dansk dogmefest-tømmermænd.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet