Luther
Udgivet 22. okt 2004 | Af: Benway | Set i biografen
Martin Luther var en katolsk munk i femtenhundredtallet, da den katolske kirke havde et solidt greb om den vestlige verden. Hans kritik og senere oprør mod katolicismen førte til reformationen og den protestantiske kirkeretning. “Luther” følger det meste af hans liv og i særdeleshed oprøret mod den katolske kirke.
Da filmen indledes ser vi Luther inden han er blevet præst. Han flygter fra et voldsomt tordenvejr, og da et lyn støder ned i jorden ved siden af ham, ligger han sig rædselsslagen på jorden og lover Gud at han vil give sig til ham og blive munk, hvis blot Gud vil frelse ham fra tordenvejret. Han overlever naturligvis hændelsen, og bliver en hengiven munk i den katolske kirke.
Luther sendes til klosteret i Wittenberg, hvor han pga. sine imponerende åndsevner hurtig bliver doktor i teologi. Paven skal imidlertidig bruge midler til en ny overdådig kirke, og sender derfor afladshandleren Johann Tetzel til Tyskland for at skaffe pengene. Med et show skabt for at skræmme livet af de troende (og ikke ulige moderne dommedagsprofeter), sælger Tetzel afladsbreve der frikender een for enhver synd. Rasende over at se medlemmer af hans menighed udnyttet så groft går Luther til modangreb og kritiserer offentligt Tetzel og afladshandlen. Han er overbevidst om, at paven og de højere magter i kirken, vil standse den slags svindel hvis blot han gør dem opmærksom på det. Deri tager han dog frygteligt fejl.
Filmen følger store dele af Martin Luthers liv, men standser dog ved omkring 1530, 16 år inden hans død. Selve oprettelsen af de første protestantiske kirker ser vi således ikke. Filmen er mere fokuseret på selve opgøret med katolicismen, samt forfølgelsen af Luther.
At filmatisere Luthers liv og forsøge, at få en spændende og dramatisk historie ud af det, er ikke nogen let opgave. At det er lykkedes så godt, og at man virkelig er fornemt underholdt er lidt af en præstation. I forhold til moderne films ofte letsindige omgang med historiske kilder, er filmen meget trofast mod begivenhedernes egentlige forløb, men samtidig keder man sig ikke et øjeblik.
Det meste af filmen fungerer fornemt, men sidst i fortælingen begynder dramaet dog at mangle målrettethed. Man har simpelthen for travlt med at fortælle historien. Vi får dårlig nok hans kone at se og bondeoprøret er ovre inden vi rigtig begriber hvad der er sket. Filmens slutning synes først og fremmest at skyldes, at det er et passende sted at stoppe, og kommer næsten til at virke som et antiklimaks.
Dette bør dog ikke afskrække nogen fra at se filmen. “Luther” er et fornemt vidnesbyrd om, at intelligente emner sagtens kan behandles på en dramatisk og underholdende måde. Ved filmens afslutning følte jeg vitterligt at jeg havde lært noget, og det er ikke en ringe ting at tage med sig hjem.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet