Man Who Saved the World, The
Udgivet 8. jun 2015 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Du har et valg. Alle har et valg. Du kan gå ned ad den vej til venstre eller den til højre. Det gør en forskel. Den lektie lærte russiske Stanislav Petrov den 26. september 1983. Det var en helt almindelig arbejdsdag. Stanislav var kaldt ind på grund af sygdom, men ellers var alt, som det plejede. Lige indtil noget uventet skete. Stanislav måtte træffe et valg. Gøre det, der blev forventet, eller følge sit hjerte. Han gjorde det sidste, hvilket betyder, at jeg kan skrive disse linjer i dag. Stanislav reddede verden. Tak for det. Og tak for “The Man Who Saved the World”, der er en god film om manden, der valgte rigtigt.
Den 26. september 1983 skete det så. Som i Stanley Kubricks sjove “Dr. Strangelove” eller som i Sidney Lumets måske endnu bedre – i hvert fald mere alvorlige – “Fail-Safe” også fra 1964 så angreb amerikanerne for fuld kraft. Det fortalte computersystemerne til Stanislav. Han burde trykke på knappen, skyde tilbage. Det nægtede han at gøre, det måtte være en fejl. Han fik ret. Heldigvis. Det rekonstrueres af danske Peter Anthony i sin debutfilm i en række klaustrofobiske scener i kontrolrummet. Røde lamper blinker, sveden pibler ned ad den pressede Stanislav, imens den øvrige stab råber kommandoer på russisk militærsprog og ser opgivende til. Det er “Das Boot” møder James Bond.
Eller som Matt Damon, der på film action-skyder alle onde på sin vej. Han vil også hilse på Stanislav efter en modvillig tale i FN-hovedkvarteret, hvor redningsmanden beskedent konstaterer, at han skam ikke er en helt. Han var bare på rette tid og sted – et helt almindeligt menneske. I et komisk højdepunkt spørger Stanislav idolet De Niro, om ham den ukendte fyr ved siden af ham mon er hans søn. Nej, jeg er Matt Damon, må Matt Damon forklare, uden det gør indtryk. Det er jo ikke Kevin Costner(!).
“The Man Who Saved the World” bliver lige dele rekonstrueret thriller, historisk erindring og personligt roadtrip, der kulminerer i Stanislavs samtale med en amerikansk militærmand, som forklarer eller forsvarer USA’s mange missiler dengang med, at de jo kun var til forsvar imod Sovjets angrebsmissiler. Bestemt belærer den garvede russer den unge amerikaner om, at russerne jo tænkte på samme måde. De var også bange. At Den kolde krig blev bygget på frygt og forkerte beslutninger fra folk, der tog det forkerte valg. Der er altid et valg.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet