Man with the Golden Gun, The – Ultimate Edition
Udgivet 2. sep 2006 | Af: The Insider | Set på DVD
Resten af persongalleriet er en del mindre interessant, men når man har så to store personligheder som Bond og Scaramanga til at fortære hver eneste scene, hvori de optræder, er der ej heller brug for meget mere. Dog er Scaramangas djævelsk ondskabsfulde dværgtjener Nick Nack bestemt en bemærkning værd. Takket være 1,2 meter høje, drilske Hervé Villechaize har karakteren fortsat nydt masser af popularitet. Tragisk, at Villechaizes senere karriere gik lidt i vasken, hvilket mundede ud i hans selvmord i 1993. Kvinderne i filmen er uheldigvis blandt seriens mest forglemmelige og måske endda filmens største svagheder. Dette er nok seriens mest testosteronlæssede film.
Imponerende er filmen på mange måder. John Barry og hans orkester er tilbage igen med endnu et formidabelt score; filmen er læsset med betagende production-design (især et skævt skibsinteriør og Scaramangas ø-palæ imponerer); og fantastiske stunts er her også nok af – især et bilstunt på en ufærdig bro vækker opsigt. Den del af plottet, som involverer en avanceret maskine, der kan løse alle verdens energiproblemer, er ikke særligt fascinerende. Heldigvis er spillet mellem Scaramanga og Bond filmens primære fokus, når nu det så sandelig også er manuskriptets største trumfkort. En klassiker? Nej. En gennemført thriller? I høj grad.
Roger Moores kommentarspor er også bedre end håbet. Her slår Moore bl.a. fast, at han ikke har set nogen som helst af sine film, siden de oprindeligt havde premiere, hvilket i høj grad forklarer, hvorfor flere af hans spor byder på så mange pauser og ufuldendte sætninger. Moore taler også om sit forhold til Lee, sine forbehold overfor visse voldsomme scener, samt forsøgene på at få ham til at distancere sig fra Connerys udgave af rollen – Moore bestilte f.eks. aldrig en Vodka Martini i nogen af sine film.
“American Thrill Show: Stunt Film” (5 min.) er lidt af en guldklump: den gamle, korte bilstunt-film, der efter sigende inspirerede Bond-producer Albert Broccoli til at prøve noget lignende i “The Man with the Golden Gun”. Filmen kan også ses i en udgave med tilhørende kommentarer fra en af mændene, der var med til at lave filmen. “Guy Hamilton: The Director Speaks” (5 min.) er et interessant interview med Hamilton, som bl.a. fortæller hjerteligt om starten på sin karriere. “The Road to Bond: Stunt Coordinator W.J. Milligan” (8 min.) er et lydinterview med filmens stuntkoordinator Milligan, som også kommenterede den førnævnte kortfilm. Det er nok kun de mest hårdhudede fans eller folk med særlig interesse for stunts, der vil nyde godt af dette interview.
Dvd’ens næste sektion er den såkaldte “007 Mission Control”, som også er at finde på alle de andre James Bond ‘Ultimate Edition’-dvd’er. Her kan man let og hurtigt hoppe frem til filmens højdepunkter, uanset om det så er en særlig actionsekvens, titelsekvensen eller synet af en af filmens smukke kvinder man er interesseret i.
Når nu filmen indeholder et så opsigtsvækkende stunt, er det passende, at dvd’en byder på en dokumentar, der fortæller om seriens brug af disse. “Double-O Stuntmen” (29 min.) er en fin gennemgang af seriens utallige imponerende stunts lige fra “Dr. No” til “The World Is Not Enough”. Dokumentaren giver samtidigt et fint og ærefuldt billede af de mænd og kvinder, der er med til at få disse ofte livsfarlige stunts på det hvide lærred.
Talrige trailere, tv- og radioreklamer samt et væld af billeder runder en imponerende udgivelse af.
“The Man with the Golden Gun” er en Bond-film, hvor spændingskurven kun sjældent topper, men som til gengæld aldrig præsterer noget under middel. Det er et solidt kapitel i den udødelige Bond-saga, ikke nær så mindeværdig som flere af filmene, der udkom før og efter, men en af seriens mest ukomplicerede, som på mange måder sagtens kan måle sig med flere af nutidens actionbrag. Transferet er smukt, lydsiden fremragende og ekstramaterialet glimrende. En god udgivelse.
James Bond vender tilbage i ”The Spy Who Loved Me”.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet