Manchester by the Sea

InstruktionKenneth Lonergan

MedvirkendeCasey Affleck, Lucas Hedges, Michelle Williams, Kyle Chandler

Længde137 min

GenreDrama

IMDbVis på IMDb

I biografen19/01/2017

Anmeldelse

Manchester by the Sea

5 6
Liv og død ved havet

Hvad tænker han på? Han er ikke interesseret i kvinder – heller ikke mænd. Passer sit job som vicevært og drikker lønnen op alene på værtshus. Tavs. Han gemmer på noget ham Lee fra Boston. Det gør Casey Affleck også i rollen som den tavst mystiske mand. Han har altid gemt på et talent så stort som havet ved Manchester nord for Boston. Nu folder han det ud.

Det gør han i en film om tavse mænd med store følelser. Sådan er det, når man er vokset op ved havet. Det tager stemmen fra dig, når det kraftfuldt råber imod dig med sin kolde vind og sine barske bølger. Det gør fortidens tragedier også. For der er sket noget med Lee. Men hvad? Det udfoldes som en slags detektivhistorie fra hverdagen. Her flashes roligt frem og tilbage, imens den fulde historie om Lee foldes ud. Engang var han lykkelig med tre børn og kone i et hus i Manchester. Nu er han tavs og alene i Boston, hvor han er flygtet til lidt mere end en times kørsel væk. I storbyen kan man være alene.

Det er også der – i Boston – at Casey og storebror Ben bedst kan lide at lave film. De gjorde det sammen i “Gone Baby Gone”. Der er historier at fortælle fra det her stykke nordlige USA, hvor mænd holder smerten for sig selv. Bider den i sig. Sådan opleves det også, da Lee i nutiden får et opkald om, at storebror er død. Hjertefejl. Det bliver aldrig til mere end et frustreret ’fuck it' eller ’fuck this', da lægen overbringer ham detaljerne. Han er vant til smerten.

Det er her, at “Manchester by the Sea” kunne have sejlet i den sentimentale retning. En tragedie i fortiden, en tragedie i nutiden og en tavs mand, der må åbne op. I stedet forbliver instruktør Kenneth Lonergan trofast over for sit tavst maskuline univers med overraskende lune, grin, ja, næsten komik. Det sker i mødet med overraskelsen Lucas Hedges, der spiller den efterladte nevø på 16 år. For han er naturligvis almindeligt trist over tabet af farmand. Men først og fremmest er han en dreng på 16 år. Med plads på hockeyholdet, guitarist i band og med hele to kærester, som han håber på sex med, imens der laves lektier på værelset. Han vil ikke flytte til Boston med Lee. Han har et liv i modsætning til onkel, der er fanget af fortidens mystiske tragedie.

Og selv om de ikke siger meget til hinanden, så kunne jeg glo med på deres tavse slags mande-relation i timevis. For selv om de ikke siger meget, så råber de med deres kropssprog. Og med Lonergans langmodige sekvenser som en blanding af stumfilm og opera, hvor violin og klaver spiller de store følelser frem, inden alvoren punkteres af unge Patrick med et ønske om, at Lee ikke fortæller til Silvies forældre, at hun sover inde på værelset med ham og ikke på sofaen. Han vil så gerne have sex.

På den måde bliver “Manchester by the Sea” i lige så høj grad en gang lun coming of age med to unge mænd, der skal finde sig til rette et nyt sted i livet, som det er sentimental sorg over tragedierne. Det handler ikke så meget om liv og død, men alt det, der er midt imellem. Ved havet.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Efter storebroderens død tvinges Lee Chandler (Casey Affleck) til at overtage ansvaret for sin teenage nevø. Det vender op og ned på alt i Lees liv, og tvinger ham til at skulle tage stilling til, hvordan han har levet sit liv hidtil.

Kenneth Lonergan (You Can Count On Me) har instrueret, og udover Casey Affleck medvirker Lucas Hedges i rollen som teenagedrengen Patrick, der mister sin far alt for tidligt.