Markedets lov
Udgivet 2. maj 2016 | Af: Lasse Martin Jørgensen | Set i biografen
Man skal behandle folk ordentligt, siger Thierry til sin konsulent på jobcenteret. Han har været arbejdsløs, siden fabrikken, hvor han arbejdede, blev nedlagt. Det er 20 måneder siden. Den sidste tid er tilbragt på et kranfører-kursus på jobcenterets anbefaling. Men Thierry er i 50’erne og har aldrig sat sin fod på en byggeplads. Selvfølgelig får han aldrig et kranfører-job – kursusbevis eller ej. Konsulenten er enig. Han burde nok ikke have været på det kursus. Spild af tid. Og nu bliver han snart skåret i understøttelse med økonomisk ruin til følge. Men altså. Sådan er det jo, for nu at citere Margrethe Vestagers notoriske dagpenge-skuldertræk. Vestager og hendes ligesindede burde smutte i biffen og se Stéphane Brizés “Markedets lov”. Det er nemlig lige præcis sådan, det er.
Ydmygelserne er skildret uden unødig dramatik. Men de er vedholdende, insisterende og langtrukne. Som i en scene fra jobcenteret, hvor en gruppe arbejdsløse giver Thierry feedback på en fiktiv jobsamtale hos kursuslederen. Kritikken er total. Skjorten er for åben, det virker afslappet og sjusket. Talen er for tøvende og mumlende. Han hilser ikke ordentligt, det er uhøfligt. Husk det, Thierry, det er vigtigt at være høflig. Det handler om at skabe en god relation til den, der udfører jobsamtalen. Det øger chancen for at få et job. Forstår du det, Thierry? Kameraet flytter aldrig sit fokus fra den stoiske familiefar, der sidder igennem den nedværdigende seance med imponerende ro, mens vreden og resignationen tydeligt ulmer lige under overfladen.
Hovedrolleindehaveren, Vincent Lindon, formidler Thierrys moralske kvaler på en måde, der både er underspillet og overrumplende. Kameraet er for det meste rettet mod ham, mens chefen giver overtræderen en skideballe som afskedssalut. Skammen over at være en del af en situation, hvor han overvåger og ydmyger sine kollegaer, er overalt i Lindons ansigt og kropsholdning. Men den kæmper mod behovet for at beholde jobbet. Hvor forfærdeligt det end er.
Alt har enten en pris eller en værdighed. Takket være markedets lov, er det de færreste forundt at have det sidste, lyder Stéphane Brizés nedslående diagnose. Men Thierry gemmer på en modstandskraft, der er opløftende og inspirerende. Man skal behandle folk ordentlig. Sådan er det jo.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet