Megamind
Udgivet 15. dec 2010 | Af: Benway | Set i biografen
Hver sæson har sine trends, og lige nu lader det til, at tegneserieskurke i animationsfilm er i høj kurs. Efter at “Grusomme mig” har bragt en umiddelbart fæl en af slagsen i front, så fortsætter “Megamind” tendensen ved lige så at have en superskurk som hovedperson.
Allerede her bytter “Megamind” rundt på kasserne i den klassiske superhelteverden, der nærmest pr. definition ikke har skyggen af social samvittighed, og hvor skurke er skurke, ganske enkelt fordi de er onde. Det gælder ikke for Megamind, der trods den usle start prøver at tilpasse sig blot for at erkende, at verden kun byder på tæv, uanset hvad han så end gør. Hans løsning har en vis tillokkende logik: Når han nu alligevel bliver behandlet som en skurk og kun mødes med hån og straf, kan han ligeså godt tage skridtet fuldt ud og blive en super en af slagsen og derved også høste nogle af fordelene.
Der rystes i det hele taget så meget rundt med konventionerne i “Megamind”, at en stor del af ens fornøjelse ved filmen blot bliver at se, hvilke absurde veje beretningen nu tager os på. Heldigvis har skaberne rigeligt af spøjse ideer oppe i ærmet, og selvom selve ideen om at bytte rundt på konventionerne i en animationsfilm efterhånden er en meget velkendt størrelse – det er snart længe siden, den første “Shrek”-film havde premiere – så formår den at gøre det med nok friskhed til, at man er med på spøgen.
Hvis man er animationsfilmskaber, må det være trættende altid at bliver sammenlignet med Pixar, men det er ikke desto mindre dem, der sætter standarden, og med “De utrolige” satte de et niveau, som “Megamind” slet ikke er i nærheden af. Der er aldrig den store hjertelighed involveret i filmen og heller aldrig en følelse af, at noget særlig alvorligt er på spil, men som en legesyg og påhitsom udlægning af superheltegenren er “Megamind” alligevel en glimrende animationsfilm med en ret så mindeværdig hovedperson. Han starter ganske vist filmen som en blåfarvet skurk, men inden filmen er slut, er Megamind næsten blevet så elskelig som en smølf.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet