Metropolis Complete
Udgivet 29. sep 2015 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen






Urørlig. Der findes den slags film, der ikke diskuteres eller revurderes. De er stemplet med filmhistoriens dovne ‘Mesterværks’-stempel. For evigt er de seks stjerner værd, urørlige, uanset om verden forandrer sig sammen med de mennesker, der bor i den. Sådan en film er Fritz Langs “Metropolis”. Den skal nu igen hyldes i original længde og med nyt soundtrack. Men i stedet for en automathyldest af stumfilmsklassikeren fra 1927 så har jeg valgt at gense den med 2015-øjne. Jeg har valgt at anmelde “Metropolis”.

Det gør den hårde electro også i laboratoriet hos den skurkagtige videnskabsmand, der er ved at skabe sig et robotmonster i form af en lokkende kvinde, der skal lokke arbejderne i fordærv. Videnskaben og maskinerne er skurkene. Hvilket står i underlig kontrast til det store hokus-pokus-pentagram, der flere gange tydeligt vises nær skurkene. Troldkunst har jo intet med videnskab at gøre. Nej, den femtakkede stjerne skal signalere noget andet. Forveksles med en sekstakket stjerne, som selv i 1927 ville have været for kontroversiel at bruge som skurkesymbol på film. Videnskabsmandens krumme næse og (jøde)stjernen er ulækkert jødehad. Og det uanset, om vi skriver 1927 eller 2015.

For den demokratiskeptiske Fritz Lang – efter sigende Hitlers favoritinstruktør – så er det altså ikke frihed og rettigheder til arbejderne, der er løsningen på katastrofen, der truer. For Lang er social arv ikke en by i Metropolis. Derimod er det en organisk tankegang om, at nogen er født til at tænke og lede, imens andre skal svede, som strømmer ud af “Metropolis”. Det modsætningsforhold skal så dulmes af hjertet, religionen, hvilket klodset understreges igen og igen med mellemtekster, der fortæller i stedet for at vise.







Den dystopiske stemning er fed i “Metropolis”, hvilket blot understreges af den nye elektrolyd. 1920’ernes tyske umuligheder med nyfødt Weimar-demokrati, bundløs gæld og krigstraumer fornemmes dybt ind i Langs filmhistoriske undergangsklassiker. Det gør fremskridtsangst og jødehad desværre også. Og religiøst nonsens, der med mine 2015-øjne gør “Metropolis” til en film, der ikke burde være urørlig.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet