Miraklet hos Henry Poole
Udgivet 9. mar 2009 | Af: The Insider | Set på DVD
Hverken Luke Wilson eller hans mere celebre storebror Owen er ofte blevet rost for deres evner til at præstere seriøst skuespil. Begge har også medvirket i adskillige lalleglade komedier, og især Luke har etableret sig som en af de mest oplagte folk at hyre i Hollywood, når der er brug for en gut til at portrættere en sløv og doven spade – tjek ham blot i den undervurderede “Idiocracy”, hvor han er formidabel som en stupid idiot omgivet af utallige tåber, eller et af de allerbedste afsnit af “The X-Files”, “Bad Blood”, hvor han portrætterede en fjollet, dorsk sherif, der ikke havde styr på en skid. Men begge brødre har bevist, at de sagtens kan håndtere mere seriøst materiale, og det har lillebror Luke formentlig aldrig slået tydeligere fast end her i “Miraklet hos Henry Poole”.
“Miraklet hos Henry Poole” minder på mange måder om den forholdsvis ukendte “The Bee Season” med Richard Gere, der også omhandlede almindelige mennesker, hvis liv blev berørt af et eller andet uforklarligt og nærmest guddommeligt, og begge film har egentlig den samme svaghed: Indimellem fortaber historierne sig i pseudoreligiøst pladder om skæbnen, mirakler og Guds gådefulde planer. Den debuterende manuskriptforfatter Albert Torres kan ikke dy sig for jævnligt at tilkendegive sin personlige holdning til Guds intentioner via lange, banale moralprædikener. Og Torres bør lære, at karakterernes transformationer altså ikke er nær så spændende, når de gennemtrumfes af fremmede, ukendte kræfter og ikke af personerne selv – hvilket heldigvis sjældent sker.
Spørgsmålet er ikke så meget, om Poole kan genvinde troen på Gud, som det er, om han kan genvinde den tro på sig selv og sine medmennesker, som han åbenbart har mistet. Og Pooles personlige rejse er først og fremmest gribende, fordi Wilson er suveræn i hovedrollen. Der er utallige lag i hans mindeværdige portræt af en mand, der sjældent viser sin sande identitet. Indesluttede mænd som Poole er ofte svære at gøre sympatiske for skuespillere, men Wilson klarer opgaven fejlfrit. Selv når manden for alvor er i Scrooge-mode og dermed bitter og arrig, kan man ane godheden ulme bag skuespillerens øjne.
Præsenteret i 2.35:1 anamorphic widescreen-format. Det er ærgerligt, at en lille smule edge-enhancement forekommer i en håndfuld scener, for ellers havde dette transfer scoret topkarakter. Billedet er pletfrit og knivskarpt, og man kan hverken sætte en finger på farvegengivelsen eller kontrasten. Udtværinger og komprimeringsfejl optræder aldrig, og detaljerigdommen er ofte overvældende – tjek eksempelvis Wilsons små skægstubbe i nærbillederne af hans ansigt. De er alle tydelige.
Både et Dolby Digital 5.1-lydspor og et DTS 5.1-mix medfølger, og de er omtrent lige gode. “Miraklet hos Henry Poole” er ganske vist ikke en film med mange action- eller aktivitetsspækkede sekvenser, og det er forholdsvis sjældent, at hele kanalnetværket er aktivt. Men der er adskillige sekvenser, der på fornem og opfindsom vis gør brug af baghøjtalerne og subwooferen – især scenerne, der omhandler væggen, som ofte suppleres af alskens underfundige, effektive lydeffekter, der gengives fornemt. John Frizzells stemningsfulde og Thomas Newman-agtige musik er klokkeklar. Replikkerne lyder også godt og er lette at tyde. Mild overstyring forekommer meget, meget sjældent, hvorimod andre former for støj aldrig dukker op.
Absolut intet ekstramateriale medfølger.
“Miraklet hos Henry Poole” er en stærk film om tro, håb og kærlighed. Luke Wilson er formidabel i titelrollen, og resten af skuespillerne brillerer også i dette dybfølte og ofte bevægende, men også indimellem prætentiøse melodrama. Kvaliteten af selve filmen og dvd’ens transfer og lydspor sikrer udgivelsen en samlet karakter over middel på trods af manglen på ekstramateriale. Hvis du er nysgerrig, hvorfor så ikke gøre som Henry Pooles naboer og tage et nærmere kig?
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet