Mulholland Drive

InstruktionDavid Lynch

MedvirkendeNaomi Watts, Laura Harring, Ann Miller, Dan Hedaya, Justin Theroux, Brent Briscoe, Robert Forster, Katharine Towne, Lee Grant, Scott Coffey, Billy Ray Cyrus, Chad Everett, Rita Taggart, James Karen, Lori Heuring, Angelo Badalamenti, Michael Des Barres, Marcus Graham, Missy Crider, Robert Katims, Jeanne Bates, Dan Birnbaum, Randall Wulff, Maya Bond, Patrick Fischler, Michael Cooke, Bonnie Aarons, Michael J. Anderson, Joseph Kearney, Enrique Buelna, Richard Mead, Sean Everett, Daniel Rey, David Schroeder, Tom Morris, Melissa George, Mo Gallini, Mark Pellegrino, Vincent Castellanos, Diane Nelson, Charles Croughwell, Rena Riffel, Tad Horino, Tony Longo, Geno Silva, Monty Montgomery, Kate Forster, Wayne Grace, Michele Hicks, Lisa K. Ferguson, William Ostrander, Elizabeth Lackey, Brian Beacock, Blake Lindsley, Adrien Curry, Tyrah M. Lindsey, Michael D. Weatherred, Michael Fairman, Johanna Stein, Richard Green, Conte Candoli, Cori Glazer, Rebekah Del Rio, Lyssie Powell, Kimberly Clever, Joshua Collazo, David Frutos, Peter Loggins, Theresa Salazar, Thea Samuels, Christian Thompson

Længde147 min

GenreDrama, Drama

IMDbVis på IMDb

I biografen09/08/2002


Anmeldelse

Mulholland Drive

5 6
Efter den underfundige og lettilgængelige “Straight Story” melder David Lynch sig igen klar med en kompliceret thriller, der udspiller sig i Hollywood, byen hvor drømme – og mareridt – bliver til virkelighed. Gennem en kombination af traditionelle spændingselementer og syrede fragmentariske billeder væver Lynch et dystert mysterium sammen, der fremkalder en unik følelse af frygt og fascination.
To kvinderEn mørkhåret kvinde (Laura Harring) kommer ud for en bilulykke ved vejen Mulholland Drive. Hun overlever, men vandrer hårdt kvæstet rundt i natten uden nogen erindring om, hvem hun er, og hvor hun var på vej hen. Hun mindes derfor heller ikke, at chaufføren af hendes ødelagte limousine kort før ulykken truede hende med en pistol. Ubemærket søger hun ly i en lille lejlighed midt i millionbyen.

Dagen efter ankommer unge blåøjede Betty (Naomi Watts) til samme lejlighed. Hun er netop flyttet fra landet til Los Angeles, idet hun som så mange andre håbefulde skuespillere drømmer om, at skabe sig en succesfuld karriere. Betty har en naiv opfattelse af tilværelsen i Hollywood, og hendes første overraskelse kommer, da hun støder på den mørkhårede kvinde i lejligheden. Med en blanding af sympati og nysgerrighed tilbyder Betty at hjælpe kvinden og sammen forsøger de at finde ud af, hvem hun er, og hvorfor hun befandt sig på Mulholland Drive den pågældende nat.

De to kvinder indleder et skæbnesvangert forhold, der tvinger dem ud på en mørk rejse gennem et dæmonisk Hollywood, hvor forrådnelsen permanent lurer i kulissen. Alle filmens karakterer bærer rundt på indtil flere metaforiske skeletter og undervejs i filmen, får vi et skræmmende indblik i hvordan, den evige stræben efter berømmelse og rigdom kan ødelægge selv de mest uskyldsrene mennesker.

Den kritiske nerve”Mulholland Drive” var oprindeligt planlagt som pilotafsnittet til en ny tv-serie, der ligesom “Twin Peaks” skulle handle om en række forskruede personers hemmelighedsfulde tilværelser. Lynch’s vision var dog for kontroversiel for ABC, der ikke var interesseret i at finansiere serien, og han valgte i stedet at kombinere det eksisterende materiale med nye optagelser og lave en spillefilm. Det er der kommet en rigtig vellykket film ud af, der foruden at gå rent ind hos Lynch-fans også vil være interessant for et mere mainstream-orienteret publikum. Plottet er nemlig ikke helt så indviklet som flere af instruktørens tidligere film.

Selvom handlingen overvejende er lineær optræder der hen mod slutningen en række abstrakte billedforløb, der ikke umiddelbart har nogen tidslig eller rummelig sammenhæng. På dette punkt minder “Mulholland Drive” om den endnu mere dystre “Lost Highway”, selvom symbolerne er noget lettere at tyde, hvorved det er en reel chance for at gennemskue plottet. Der forekommer ligeledes humoristiske elementer, som vi kender dem fra “Twin Peaks”, og den tørre humor er med til at løsne op for den ellers alvorlige fortælling.

Mange har set “Mulholland Drive” som en sammensmeltning mellem de to ovennævnte værker, uden imidlertid diskutere den nerve af social bevidsthed, som forekommer i handlingen. I mine øjne gør den underliggende sociale kritik, at filmen faktisk skiller sig ud fra flere af instruktørens seneste film, og måske har mere tilfældes med “Blue Velvet”, hvad angår budskab og temaer. “Mulholland Drive” er en film, som derfor viser både nye men også velkendte sider af David Lynch, der også denne gang beviser, at han tilstadighed er en af verdens mest interessante instruktører.

DrømmebillederI filmens univers flyder drøm og virkelighed sammen, og Lynch bruger en række motiver, der hver især repræsenterer de forskellige tilstande. Der er ingen facitliste for hvordan man holder de to niveauer adskilte, dog betaler det sig, at holde nøje øje med personernes navne, replikker og ikke mindst rekvisitterne, da alle disse ting giver et prej om, hvordan handlingen skal tolkes. Denne dualitet afspejles også i de to hovedpersoner, hvor brunetten og blondinen repræsenterer dag og nat og ‘yin og yang’. Skuespillet virker i starten bevidst stiliseret, og første gang vi støder på Naomi Watts, forekommer hendes præstation lettere amatøragtig. Og på herlig paradoksal vis er Watts allermest overbevisende i en scene, hvor det skal forestille at hun spiller skuespil.

Visuelt bruger filmen ikke de store armbevægelser, og man kan godt se, at Lynch har været tvunget til at arbejde indenfor et relativt beskedent budget. Billederne og farverne er dog stadig enormt flotte, og kun få andre filminstruktører, som formår at skabe så udtryksfulde billedkompositioner. Der er ingen computergenerede dikkedarer, og filmen lever udelukkende på den truende stemning, der underbygges af Angelo Badalamentis fremragende musik. Lynch er kendt for at være perfektionist når det kommer til soundtrack og lyd, og han har også denne gang selv stået for lyddesignet.

“Mulholland Drive” kan varmt anbefales til alle som søger en lidt mere udfordrende biografoplevelse, og som ikke lader sig skræmme af koplekse mysterier. Det eneste svage punkt ved filmen er de mange åbne handlingsstrenge, der er et levn fra tilbage, da fortællingen var tænkt som en tv-serie. Der gabes over for mange individuelle skæbner, hvilket undervejs forekommer en smule frustrerende, uden at det dog undergraver filmens sublime stemning eller interessante temaer.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Efter en bilulykke dukker en navnløs kvinde op midt i Los Angeles. Hun har en taske fuld af penge men absolut ingen erindring om, hvem hun er, eller hvor hun kommer fra. Samtidig ankommer drømmeren Betty Elms til byen med intentioner om at blive filmstjerne. De to støder tilfældigvis på hinanden og forsøger i fællesskab at afdække sandheden omkring den mystiske kvinde, der tilsyneladende har haft kontakter til både lejemordere, mafien og ikke mindst en ung talentfuld filminstruktør.