Nanny McPhee med nye tryllerier
Udgivet 9. jun 2010 | Af: Benway | Set i biografen
De bedste børnefilm præsterer altid på en eller anden måde at etablere en dybde og stikke et lag længere ned end de andre af slagsen. Ja vist, ved et overfladisk første kig ligner de enhver anden børnehistorie komplet med nuttede dyr og falde på halen-komik, men skrab lidt af candyflossen af overfladen, og en anden fortælling dukker op.
Til dette knap så kønne landsted ankommer to overklassebørn fra byen, som er sendt dertil pga. tyskernes bombning af London. De to forkælede unger ser sig omgående sure på omgivelserne, og straks bliver situationen endnu mere kaotisk. Samtidig prøver Mrs. Greens slimede svoger at presse hende til at sælge gården med alverdens ufine metoder. Der er kort sagt hårdt brug for en hjælpende hånd.
Thompson har selv lagt pen til manuskriptet, hvis stil ligger et sted mellem “Babe – den kække gris” og “Harry Potter”. Handlingen krydres med læssevis af engelske karikaturfigurer, slapstick samt endda et par bøvse og prutte-vittigheder, som utvivlsomt vil gøre lykke hos de mindste, men som godt kan være lidt anstrengende for et ældre publikum. Det samme kan siges om eftersynkroniseringen til dansk, som er forståelig nok filmens målgruppe taget i betragtning, men som man som voksen gerne have været foruden, selvom den såmænd er ganske godt udført.
Hvad der adskiller filmen fra så mange andre børnefilm er dog den grundlæggende mørkere tone, der ligger bag filmen. Vi får en følelse af, at selvom alting naturligvis går godt i sidste ende, så skulle der faktisk ikke så meget til, før det hele var gået galt, og det er først og fremmest den fornemmelse, der giver følelsesmæssig vægt til afslutningen. Fortællingen efterlader også en bittersød eftersmag, og som man atter ser Nanny McPhee forsvinde i horisonten efter endnu en veloverstået opgave, føles det på mange måder som afslutningen af et overgangsrite, vi alle skal igennem. Ellers så er “Nanny McPhee med nye tryllerier” en børnefortælling af den velkendte slags med en velfortalt beretning, som dog ikke byder på meget nyt under solen. Bortset altså fra de der grise, der dyrker synkronsvømning – jeg er ret sikker på, at det er første gang.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet