Opbrud
Udgivet 23. apr 2005 | Af: filmz-kloister | Set i biografen
“Opbrud” er Jacob Grønlykkes anden spillefilm. Sidst vi så noget til ham var med den grønlandske “Lysets hjerte” fra 1998. Nu har han så lavet en film om en familie, hvor der ikke skal ret meget mere end en smeltet islagkage til, før hele facaden smuldrer.
Der hvor filmen halter, er på manuskriptet. Det er som om man simpelthen vil for meget. Vi får lov til at kradse lidt i overfladen, men kommer aldrig helt ind hvor det gør rigtig ondt. Der er ganske enkelt for mange historier og skæbner der skal have plads, til at vi når at føle dem alle sammen. Derfor bliver fortællingen en smule overfladisk og det må siges at være synd, når emnet nu lægger op til det modsatte. Især ønsker man at komme ind på karakteren Elias. Han har lige ødslet hele sin pension på en nat på et luksushotel og forsøgt at glemme alt det han har brugt sit liv på, men vi får aldrig lov til at se ham føle noget. Han er mærkeligt afventende og observerende, og det betyder desværre at vi bliver lidt ligeglade med ham. Den eneste der virkelig kommer derud hvor det gør rigtig ondt er hustruen Ingrid. Hendes rejse gennem Europa er også en indre rejse og vi får lov til at se hende gøre op med sig selv, sit ægteskab og sit liv, og det er virkelig godt.
I det store hele er “Opbrud” en fin lille film, der helt sikkert ville have været en god portion bedre, såfremt man havde valgt at lade personerne komme lidt længere ud og måske havde skåret ned på de mange ting man øjensynligt gerne vil fortælle. Der er ingen tvivl om at Jacob Grønlykke kan det der med personinstruktion, for filmen er værd at se alene for dem der er med i den. Det er blot synd at man ikke har villet tage springet og få karaktererne helt derud hvor titlen giver endnu mere mening. Man føler sig lidt uforløst når filmen slutter, og forlader biografen med en underlig tom fornemmelse. Dog er det godt at man alligevel har haft modet til at lave en lidt anderledes dansk film, der bestemt fortjener opmærksomhed.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet