Paddington 2

InstruktionPaul King

MedvirkendeMads Christensen, Peter Zhelder, Mikkel Lomborg, Marie Caroline Schjeldal, Jens Jørn Spottag, Michelle Bjørn-Andersen

Længde103 min

GenreKomedie, Familie

IMDbVis på IMDb

I biografen30/11/2017


Anmeldelse

Paddington 2

5 6
Læg mig under sukkertoget

Personligt har jeg ikke det store nostalgiske forhold til bjørnen Paddington. Men jeg har, uden at læse en eneste historie, altid vidst, hvem han var. Og altid syntes, han emmede af helt enorm, uimodståelig, ‘må-kramme’-nuttethed. Jeg var derfor bange for, at spillefilmene om ham ville være ren orangemarmelade. Altså ikke af den bitre skotske slags, men derimod den solgule sukkermasse uden klumper lige til at smøre på ungernes allerede enorme julechokoladekalenderønskeseddel. Min frygt var reel, men jeg er sgu stadig klar til et tykt lag “Paddington”.

Og jeg ved ikke helt hvorfor. Så. Godt. En minimal, men alligevel afsindig historie om Paddingtons forsøg på at købe en 1000 pund dyr popup-bog til sin tante Lucys fødselsdag. Præget af grotesk proportionsforvrængning, så selv de mindste vil spørge, om man virkelig sender en bjørn i fængsel, hvis man tror, han har stjålet selv samme bog. I ti år! Fyldt af skuespillere med stumfilms-maniske bevægelser og ansigter, der råber et (ikke helt, fordi det ser jo altid creepy ud) synkroniseret dansk.

Men udførelsen er temmelig overbevisende. Det er egentlig okay, at historien minder om noget, Postmand Per snildt kunne nå at løse mellem pakker og breve i store stakker. For Paul King fortæller uden smarte metalag og ‘se, hvad vi tør’-attitude. Fokus er på den velturnerede scene, der stiller sig an med sin helt egen fjollede tegneserielogik og alligevel udtrykker sig klogt om karriere-, teenage- og midtlivskrise. Eller at være bjørn i Tower-fængslet. Det uimponerede overskud har spredt sig til skuespillerne, der enten faker godt eller faktisk nyder at løbe rundt om en bjørn, der aldrig var der.

Det er næææsten synd, at alle versioner i Danmark er eftersynkroniserede. De danske stemmer er ikke dårlige. Det ville bare gøre oplevelsen endnu bedre også at kunne høre Brendan Gleeson, Peter Capaldi og Sally Hawkins. For ikke at glemme Hugh Grant, der er helt elementært morsom som skurken, Felix Buch-Arendal. Selv om ‘Blærerøven’ Mads Christensen er overraskende god, så er det bare ikke helt det samme, når frikadelleskuespilleren Arendals hus er fyldt med 90’er portrætter af verdens største heart-throb, Hugh. Så gik der meta i den alligevel.

For Arendal er falleret og hovedrollerne forsvundet. Ikke som hos IRL-Hugh, fordi han er gammel, men fordi han ikke vil arbejde sammen med andre, fortælles der beroligende. “Paddington 2” er en drømmeverden, hvor Browns middelklassefamilie har et helt hus midt i London med et ledigt værelse til en illegalt indvandret, peruviansk bjørn. Folk og fanger er gode og rare på bunden, og alt kan løses, hvis man har et positivt sind. HUMBUG! ville Scrooge råbe i disse dage. Men så ville fremtidens julespøgelse vise ham scenen, hvor Paddington er ved at drukne og skal reddes af sin adoptivmor. Eller den, hvor han har vasket fangedragter med en rød sok og møder en bande lyserøde bøller. Eller bare Hugh Grants musicalnummer. Scrooge, jeg har for længst smidt humbug-håndklædet i ringen.

Mit nye badehåndklæde skal der stå Paddington på. Eller måske koppen, den man bruger til en rigtig god kop te. Med scones til. “Paddington 2” har nedkogt britisk tøffel-hygge og smidt den i en pæn krukke med en vittig hilsen under låget. Lidt ligesom lemon curd og clotted cream, alt det, man ikke aner, man savner, før man prøver det. Og som man nok bliver fed og bedøvet af i længden. Vi tager den sur/sunde erkendelse efter jul.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Paddington har nu fundet sig godt til rette hos familien Brown i London. Han er holdt af alle omkring sig og spreder glæde og marmelade, hvor end han går. Paddington har dog meget travlt, da hans elskede tante Lucy snart fylder 100 år, og han er derfor på jagt efter den perfekte gave. Den finder han endelig i Hr. Grubers butik, hvor han finder en helt fantastisk pop-op bog. Men Paddington har jo ingen penge, så han må påtage sig en masse arbejde for at få spare pengene sammen. Da han endelig har fået skrabet nok sammen, viser det sig, at bogen netop er blevet stjålet! Nu er gode råd dyre og nu er det op til både Paddington og familien Brown at finde tyven på trods af, at han viser sig være noget af en mester i forklædning…