Piranha 3D
Udgivet 7. okt 2010 | Af: The Insider | Set i biografen
For nylig udtalte selveste James Cameron sig om “Piranha 3D”, og den Oscar-belønnede filmmager var langtfra begejstret: ”Filmen får mediet til at se billigt ud og får dig til at tænke på de dårlige 3D-horror-film fra 70’erne og 80’erne.” Måske var Cameron bare bitter over, at nogen havde lavet en langt bedre film om piratfisk end ham selv. Camerons debutfilm var som bekendt den rædselsfulde “Piranha II: The Spawning”. Han burde i hvert fald slå koldt vand i blodet og levere en uforbeholden undskyldning, for “Piranha 3D” er en af årets festligste mainstreamfilm.
Filmens plakat er nærmest en tro kopi af den til Steven Spielbergs “Dødens gab”, og der er heller ingen tvivl om, at “Piranha 3D” er en cadeau til Spielbergs udødelige klassiker. Richard Dreyfuss, en af hovedrolleindehaverne i “Dødens gab”, har en munter cameo i “Piranha 3D”, og i begge film invaderer havets uhyrer turistfyldte forstæder, hvor den lokale sherif tilkalder assistance for at komme fiskene til livs. Men “Piranha 3D” er ikke blot et plagiat, og som filmens franske instruktør, Alexandre Aja, hyppigt har fastslået, så har filmen heller ikke meget at gøre med de tidligere kapitler i “Piranha”-franchisen (inklusive Camerons førnævnte fadæse).
Filmens brutalitet gør de computerskabte piratfisk mere frygtindgydende, og derfor bliver filmen selvfølgelig mere spændende, fordi man føler, at der vitterligt er fare på færde. Samtidig har filmen heldigvis et glimt i øjet og en velkommen selvironi, som får blodbadet til at glide lettere ned. Christopher Lloyds cameo som en kugleskør videnskabsmand tvinger lattermusklerne i arbejde, mens nerverne snupper en velfortjent pause, og Ajas gode ven og instruktørkollega, Eli Roth, er en fornøjelse i rollen som en forfængelig festabe. Oftest er volden så overgearet, at man ikke kan undgå at grine og græmmes samtidigt. “Piranha 3D” er kostelig underholdning.
Desværre har de fleste karakterer omtrent lige så megen personlighed som piratfiskene. Elisabeth Shue er frisk og veloplagt i rollen som den sejlivede sherif, og Ving Rhames er som sædvanligt allerhelvedes cool som en hårdhudet politibetjent. Men persongalleriets mange teenagere er alle vanvittigt karikerede. Ingen af dem udvikler sig en døjt, og de gennemgår alle sammen de samme pubertetsdilemmaer, som er blevet gransket i et hav af film. Derfor er det alligevel noget af en bedrift, at Aja og Co. faktisk formår at få os til at krydse fingre for, at de stereotype helte klarer ærterne.
Og hvordan fungerer filmen så i 3D? Cameron er måske nok utilfreds, men selvom filmen blev optaget i 2D, så er konverteringen til 3D forløbet gnidningsfrit. Der er især en god dybde i billedet i undervandsscenerne, hvor 3D-faktoren fik undertegnede til at frygte hver eneste dunkle sprække, og drilske drengerøve kan glæde sig til synet af rystende bryster, der kommer mod dem i biografsalen. Ja, hvis man fisker efter en god, kulsort splatterkomedie, så ville man næsten være en torsk, hvis man gik glip af “Piranha 3D”.
Se også: Filmz TV: “Piranha 3D” – Mascha Vang går til biddet.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet