Red Army
Udgivet 21. apr 2015 | Af: jannie dahl astrup | Set i biografen
Sport og politisk propaganda hænger uløseligt sammen. Det er ingen hemmelighed. Hitler vidste det under OL i Berlin i 1936, og Nordkoreas Kim Jong-un ved det, når han hænger med sin ven og tidligere basketstjerne, Dennis Rodman. Og så var der Sovjetunionen. Bag jerntæppet trænede og piskede atleter sig til det yderste og langt over. For (sammen)holdets skyld og ære. Og for de magtfulde mænd i Kreml, for hvem en vunden sportskamp næsten var lige så meget værd som en vunden krig. Hvis ikke mere.
Med afsæt i nye interviews med blandt andre Slava Fetisov, Alexej Kasatonov og Vladimir Krutov, tre af de fem stjernespillere fra 1980’erne, dirker Gabe Polsky forsigtigt låsen op ind til det ellers så mørklagte omklædningsrum, hvor politik og sport delte badefaciliteter. Den tidligere holdkaptajn Fetisov er det naturlige fikspunkt, og det er hans personlige historie, der først og fremmest får plads. Ved første øjekast en arrogant type; konstant med en mobiltelefon ved hånden i gang med en samtale eller ved at tjekke beskeder. Når Polsky stiller spørgsmål, svarer Fetisov modvilligt eller endda med en fuckfinger.
Gamle, sovjetiske propagandaplakater agerer visuelt ledemotiv filmen igennem. Kyrilliske bogstaver morfer sig til latinske. Analogt videomateriale i 4:3-format og med udvaskede farver sætter stemningen, mens lydsiden flyder over af finurlig balalajka-musik, der gør sit til at holde tonen til den muntre side. Og da et drengekor i en gammel optagelse optræder med en propagandasang, der hylder sovjets fortræffelige, unge hockeyspillere, er det et hammer og segl-symbol, der hopper oven på sangteksten i bedste karaokestil.
Ud over den opfindsomme, visuelle tilgang til sit materiale og en glimrende evne til at forene storpolitisk historie med sportsdokumentar så lykkes det også Gabe Polsky at kradse den macho-sovjetiske fernis af sine fåmælte hockeystjerner en gang eller to. Da de to tidligere bedstevenner Fetisov og Kasatonov bliver spurgt om deres forliste venskab (efter Kasatonov nægtede at strejke fra sin landsholdstjans til fordel for Fetisov), bobler alle de ømme mandefølelser nær ved over. Kameraet tracker ind på Kasatonovs kødfulde ansigt, og minsandten om der ikke er tårer i øjenkrogene. Selv granvoksne eks-hockeyspillere græder. Og det er svært ikke selv at føle med, når det sker.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet