Rejsen til Fjerkongens rige
Udgivet 7. apr 2014 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen






Det må være så svært at lave film for børn. Hvad får de små til at sidde helt stille med store øjne, fuldstændigt ligeglade med de sismofytter og sure fritter, de ellers lige har brugt en halv time og fire ugers lommepenge på nøje at udvælge? Og hvad er bare smarte voksen-idéer, som misforstået taler ned til eller hen over de små hoveder? Det er ikke en eksakt videnskab, eller noget der lige kan måles. Min oplevelse af “Rejsen til Fjerkongens rige” er sikkert en ganske anden, end den filmens målgruppe tager med sig.

Som i de to klassikere er det ikke et utvetydigt lyst tegneserieunivers, Esben Toft Jacobsen maner frem. En lille kaninfamilie flytter ind i et lille hus på en bakketop. I en montage à la “Op” bliver kaninmor mere og mere syg og hentes til sidst af den grumme fjerkonge – en stor fugl, der kommer i ly af natten. Af frygt for at sønnen Johan er den næste i rækken, flygter kaninfar ud på havet. Den mægtige dødskrage kan ikke tåle vand. Men Johan er besat af at finde sin mor og lokkes af ‘vennen’ Bill – en mølædt sømandshund med en skjult dagsorden om at overtage hans billet til færgen mod dødsriget.

De udtryksfuldt animerede dyr og fine stemmeskuespillere gør ellers et godt forsøg på at puste noget leg og humor ind i et lidt trægt eventyr. En velment forestillling, der ikke helt kan bestemme sig for enten at syre helt ud eller at tage en konventionel rejse ud og hjem igen. Det er måske et udtryk for animationens svære balancegang. Evnen til at tale om svære emner som, europæisk og japansk tegnefilm tidligere har slået sig op på, har de seneste hollywoodfilm også taget til sig. Og med et usammenligneligt produktionsapparat og budget laver de 3D film, der igen og igen sprænger rammerne for production value og kvalitet. De lidt sjuskede baggrundsanimationer hos Fjerkongen ser man jo ikke hos firmaer, der opfinder computerprogrammer til at animere 300.000 monsterhår eller krystallerne i en snebold enkeltvis.







“Rejsen til fjerkongens rige” kan ikke konkurrere med Pixar-produktionerne, og det skal den jo heller ikke. Det er tværtimod dejligt at se et nordisk samarbejde om en tids- og talentkrævende produktionsform. Men med alle de gode intentioner skrællet bort, må selv den nationalfølsomme seer stadig stå tilbage med indtrykket af en lidt rodet samling optrin, der ikke formår at skabe en levende fortælling. Det rammer ikke så voldsomt. Men tilbage ved min første pointe: det er så svært at bedømme, hvad der rammer rent. Så selvom det roder, og animationen ikke er pletfri, er der nok en masse børn, der får sig en oplevelse forældrene ikke helt kan genkende. En gang om 20 år sidder de så og får en lille tåre i øjenkrogen, når “Rejsen til Fjerkongens rige” bliver vist i Cinematekets klassikerserie.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet