Riot Club, The
Udgivet 3. dec 2014 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen






Lone Scherfig fortalte i forbindelsen med premieren på sit internationale gennembrud, “An Education”, at hun ikke havde haft kreativ kontrol over slutningen. Det var producenten, der havde valgt den happy end, som vel var eneste dårlige scene i en god film. Jeg håber, at hun kan skyde skylden på producenten for alle scenerne i “The Riot Club”. Ellers kan den annullere gennembruddet for Scherfig og erstatte det med sammenbrud.

Heldigt for den dualistiske handling, så er der dette år lige præcis to ledige pladser i broderskabet over alle broderskab: The Riot Club. Mødestedet for fremtidens ledere af Storbritannien. Men inden de bliver det, så er de nogle rigtige røvhuller, der drikker, knepper og smadrer, som det passer dem. Nogle satans karle, der alligevel ikke er så satans imponerende. I “The Riot Club” bliver myten om de seje overmennesker i de populære uni-broderskaber punkteret. God idé. Fra begyndelsen. Dårlig idé. Jeg ønskede på intet tidspunkt at være medlem af deres broderskab, hvor pigerne griner af dem, imens forældrekøbsbilen bliver overbrækket i en brandert. De er aldrig vild ungdom, men kikset ungdom, hvorfor “The Riot Club” overflødiggøre sig selv fra begyndelsen.

Det er nu ikke, fordi rige røvhuller ikke kan være udmærkede som motor for en diskussion om samfundets moral. Lignende overklassefjolser giver i en klassiker som “En duft af kvinde” en kløgtig lejlighed til at udstille det system, skolen, der altid lader dem med privilegier og en farmand med kontakter slippe nemt. Men når de forkælede drenge som her blot skal stave en billig pointe, om at rig er lig med ond ved at holde en fest fra helvedet, som end ikke Liberal Alliances Ungdom ville kunne arrangere, så er det ligegyldigt.







Carey Mulligan skulle aldrig være cyklet derind på Oxford. Så havde “An Education” været en endnu bedre film, og så havde Lone Scherfig måske aldrig lavet “The Riot Club”. For hvor lærdommen for Mulligan og mig i mødet med den suspekte voksne verden var stor og rig, så er den tilsvarende lille og fattig her med drengene i “The Riot Club”.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet