Skammerens datter
Udgivet 25. mar 2015 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Jeppe Kaas’ patosstolte soundtrack fortæller det meget godt. Der er hentet markant inspiration fra “Ringenes herre” og andre beslægtede middelalder-trylle-tryl-universer, hvor magtliderlige tyranner, farlige drager samt trolddom og magi hersker. Og en lille, undseelig hovedperson, der som Frodo eller Arya Stark må sikre, at fantasyriget ikke bliver indhyllet i mørke. Når “Skammerens datter” er værst, så rimer den på kulsoen fra “Gøngehøvdingen”, når den er bedst, så er den med god vilje en dansk “Game of Thrones”-light.
Hun bliver sammen med sin mor mudret ind i en mordgåde i Dunark, hvor fyrsten er blevet knivdræbt. Hvem skammer sig mon over det? En af de to tronarvinger måske? Nico spillet af dansk films nye førsteelsker – norske Jakob Oftebro – eller Peter Plauborg, der var stjernepsykopat i “Kvinden i buret”, er rødhåret og spiller her Drakan, som drikker drageblod i smug fra kælderdragen Drako. Det er svært at være i tvivl om, hvem der er Gondor-god eller Mordor-ond.
Der måtte derimod gerne skrues endnu mere op for storheden i universet. Det føles ikke omfattende som “Game of Thrones”-landet Westeros, hvor turen fra Winterfell i nord til King’s Landing i syd kræver en voksen madpakke. Turen til Dunark kan rides på tom mave. Men det, der er, virker som det skal. Kraftigt klippeterræn, rå natur og en middelalderby med et levende pøbelmiljø af handlende og beskidte stakler gør, at selv Søren Malling med skaldet isse og gråt gedeskæg virker troværdig som badass riddersoldat i brynje.
Selve superevnen, et barn, der får voksne til at skamme sig, glæder jeg mig til at få udfoldet i de franchisefortsættelser, der utvivlsomt er på vej. Forarbejdet er lavet med Lene Kaaberbøls populære bestseller-kvadrologi. For der er intet at skamme sig over i dette første filmkapitel om Dina, der dog mangler lidt økonomisk fedt på sidebenene for at smide sit light-mærkat.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet