Snabba Cash
Udgivet 18. aug 2010 | Af: kilgore | Set i biografen
Kriminalitet er en alvorlig sag – det synes at være mantraet for disse års europæiske produktioner. Væk er humorens affejende lethed, og i stedet er realismen genfundet i sin mest krasse udgave. “Profeten” og den danske “R” er eksempler på dette. Og hertil kan den svenske “Snabba Cash” føje sig.
Selvom JW er filmens klare hovedperson, tegnes et nuanceret portræt af to fremtrædende bi-karakterer: Jorge og Mrado. Begge håndlangere i hver deres bande, og begge venter de på chancen for den store gevinst. Mrado for at kunne flygte med sin lille datter. Jorge for at give sin gravide søster et bedre liv. Jorge og Mrado er hærdede kriminelle og koldblodige, hvis det kræves. De lades dog aldrig i stikken som flade stereotyper, tværtimod får vi indblik i et par komplicerede skæbner, der både er bødler og ofre i miljøet. At en film af denne type så helhjertet tager sig tid til nuancerne er et stort plus.
Filmens styrke ligger afgjort i sammenfletningen af de tre hovedkarakterers historier. Selvom tempoet af og til får handlingstrådene til at kludre, formår instruktøren Daniel Espinosa i det store hele at give en facetteret undersøgelse af et kriminelt miljø gennem de tre personer. Flere af overgangene fra den ene verden til den anden er endda særdeles elegante. Som da sceneriet skifter fra Mrados blodige nedkæmpelse af tre dørmænd på et pissoir til en ung mands praleri til sine jetset-venner om et møde med Bill Gates på et herretoilet. Miljøerne er som dag og nat, men fælles er, at det handler om at komme så højt op som muligt med de rette midler.
Hurtige penge skal betales med en høj rente, lærer vi igennem de tre hovedkarakterers tragiske kamp i kriminalitetens klæbrige spind, hvor det er let at komme ind, men fandens svært at komme ud. Måske knapt så originalt, men ikke desto mindre er resultatet en spændende thriller med komplekse persontegninger, holdt i en rå realisme, der giver mindelser om de danske genrebrødre “Pusher” og “R”.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet