Spillets regler (2008)
Udgivet 16. apr 2008 | Af: Tyde | Set i biografen
Peter Gantzler rammer bløddyret Manfred lige på kornet. Han er på en gang både forsmået og selvophøjet som lektoren, der så gerne vil se sig selv placeret over det spil, der foregår på kontorets gange, men som selv ender med at blive den mest ivrige medspiller i foretagendet. Karakteren rummer både godmodig charme, men også en utiltalende smålighed og mangel på selvindsigt, der vækker minder om personalet fra “The Office”, omend uden et helt så komisk resultat. Gantzler er et godt valg til rollen, idet han i udseendet udstråler både varme og selvsikkerhed og ikke umiddelbart synes at have noget at være besværet over. Men via små detaljer som Manfreds konstante nervøse grin afsløres der stille og roligt et enormt hul i karakterens selvværd.
Instituttet for Psykologi benyttes effektivt af instruktøren Christian Dyekjær til at skabe et rum, hvor spydige kommentarer omkring folks mentale tilstand sættes i skarp kontrast til folks egentlige handlingsmønstre. Det er forbavsende så lidt selvindsigt de fleste af de ansatte besidder, deres profession taget i betragtning. Filmens simple historie fungerer effektivt i dette miljø, selvom enkelte scener undervejs ikke synes at lede nogen vegne.
Manfreds chef Knud, spillet af Niels Weyde, formår at levere nogle af filmens mest underholdende udtalelser og er i det hele taget herlig som lederen af fakultetet. Han er både selvoptaget og mangler fuldstændig forståelse for sine medarbejderes personligheder. Henrik Prip spiller succeskollegaen Poul på charmerende vis, men samtidig formår plottet at så tilpas meget tvivl omkring hans motiver til, at Manfreds sortsyn på Poul ikke føles helt ved siden af. Mellem de mandlige kollegaer befinder Stine Stengade sig som Manfreds forstående kæreste, der må stå mål til de frustrerede udbrud, Manfred kommer med som konkurrencen skærpes og han kastets ud i en moralsk nedadgående spiral.
“Spillets regler” er en film, der på en og samme tid udstiller og holder af sine personer og i sidste ende heller aldrig stiller sig fordømmende overfor deres handlinger – det må tilskueren selv om. Filmen er en fortrinlig lille beretning om hvordan det kan gå, når ærgerrighed og konkurrencementalitet får lov til at fylde lidt for meget hos et menneske.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet