Star Trek: First Contact

InstruktionJonathan Frakes

MedvirkendeAlfre Woodard, Jonathan Frakes, Alice Krige, Neal McDonough, Patrick Stewart, James Cromwell, LeVar Burton, Michael Dorn, Gates McFadden, Marina Sirtis, Brent Spiner, Michael Horton (I), Marnie McPhail, Robert Picardo, Dwight Schultz

Længde110 min

GenreSci-Fi, Sci-Fi, Action, Action

IMDbVis på IMDb

I biografen13/07/1997


Anmeldelse

Star Trek: First Contact – Collector’s Edition

6 6
Tusindvis og atter tusindvis af solgte billetter… premiere i Imperial i København… gode anmeldelser… Ja, “Star Trek: First Contact”, den 8. Star Trek film, var den første af slagsen, som havde æren af at blive en stor succes i Danmark, og det er ikke svært at se hvorfor. “First Contact” har alt, hvad en god actionfilm bør have: interessante karakterer og konflikter, velinstrueret actionsekvenser, et temperamentsfuldt soundtrack og en grum skurk.
Filmen er tydeligvis inspireret af Herman Melvilles klassiske roman “Moby Dick”, og tager udgangspunkt i Kaptajn Picards gensyn med de modbydelige Borg’er, en race af kybernetiske livsformer, der ganske simpelt er ude på at overtage hele universet, og som kidnappede Picard i et klassisk afsnit fra “Star Trek: The Next Generation” tv-serien. Filmen spilder ingen tid med at komme i gang. Picard får at vide, at et enkelt Borg-skib er på vej mod Jorden og trodser sine overordnedes ordrer ved at tage af sted for at redde sin hjemplanet. Det lykkes Enterprise og resten af flåden at destruere Borg-skibet, men en flugtkapsel undslipper og rejser tilbage i tiden til år 2063 for at assimilere befolkningen. Kun Enterprise kan stoppe dem. Alt dette sker inden for det første kvarter!

Borg’erne hviler altid i bevidstheden, uanset om de er på skærmen eller ej, og Alice Krige er utrolig som den sensuelle og mysteriøse Borg-dronning. James Cromwell er god i rollen som Zefram Cochrane, der forberedte sig på at blive det første menneske, som rejste hurtigere end lyset, da Borg’erne pludselig dukkede op. Alfre Woodard spiller Lily, en kvinde, der følger Picard rundt ombord på Enterprise, og som er med til at sætte tingene i perspektiv for Picard, hvis selvdestruktive hævntørst synes at eskalere konstant.

Men “Star Trek: First Contact” er ikke blot lutter action. Star Trek har altid haft mennesket og menneskelige problemstillinger i fokus, og der bliver også tid til at diskutere og debattere mange emner i filmen, såsom individualitet og meningsløsheden bag hævn. Der er dog selvfølgelig ingen vej uden om, at “Star Trek: First Contact” stadig primært er skabt for underholdningens skyld, men når filmen er så underholdende, som den er, hvem kan så tillade sig at klage?
VideoPræsenteret i 2.35:1 anamorphic widescreen format. Den oprindelige region-2 udgivelse af “First Contact” bød på stort set intet udover filmen. Det var nok en af grundene til, at billedsiden var så fantastisk. Billedsiden på denne nye 2-disc udgave er også vældig imponerende. Kontrasten er perfekt, farverne sprudler af energi og varme, og så er der ingen edge-enhancement. Der er dog et par tilfælde af digital støj, og så er billedet ikke nær så knivskarpt, som på den tidligere udgave. Men tag dog ikke fejl: filmen ser stadigvæk helt fantastisk ud, og har man ikke et enormt tv, er der ikke den store sandsynlighed for, at man kan mærke forskellen.
AudioDTS-lydsporet er overvældende godt. Det er fyldt med auditive lækkerbiskener, såsom Picards mareridt, hvor man vitterligt føler, at man flyver rundt på gangene i Borg-skibet, hvor de tilhørende lyde kommer fra alle retninger. Jerry Goldsmiths sublime musik lyder lige så majestætisk, som den gjorde i biografen, og slaget mellem flåden og Borg-kuben er en fornem lydoplevelse. Dolby Digital 5.1 lydsporet synes at være identisk med sporet på den tidligere udgivelse og er ligeledes et fantastisk auditivt bombardement af sanserne. Det er dog naturligvis ikke nær så fyldigt som DTS-sporet.
EkstramaterialeUdgivelsens første kommentarspor er med instruktør Jonathan Frakes. Det er godt nok et af de mest spøjse kommentarspor, jeg nogensinde har lagt øre til. Der er allerede opstået debat på nettet om, hvorvidt Frakes enten var høj eller fuld, da han indtalte sine kommentarer. Han disker op med mange muntre kommentarer og råber af og til højlydt af filmen og leverer dernæst et latterbrag af format. Der er også et par lange pauser indimellem. Men på trods af alt dette, hoster Frakes stadigvæk op med nogle fede anekdoter.

Det andet kommentarspor er en del bedre. Det byder på kommentarer fra filmens to manuskriptforfattere, Ronald D. Moore og Brannon Braga. De to leverede et fantastisk kommentarspor til “Generations”, og kvaliteten af dette kommentarspor er ligeså højt. Moore og Braga er meget ærlige og ekstremt informative. Der bliver ikke udelukkende talt om filmens manuskript, men også om mange andre dele af produktionen. Ligesom de gjorde på kommentarsporet til “Generations”, snakker forfatterne om, hvad de både kan og ikke kan lide ved det endelige produkt. Et nydeligt tekstkommentarspor med Michael- og Denise Okuda runder den første af udgivelsens to discs af.

Disc 2 er delt op i flere sektioner. Den første af slagsen hedder “Production” og indeholder hele seks dokumentarer. Den første går under navnet “Making ‘First Contact'” (20 min.), og går primært tæt på Jonathan Frakes rolle som instruktør på filmen. I “The Art of ‘First Contact'” (17 min.) taler tegneren John Eaves om design-arbejdet på filmen. Der bliver snakket om designet af filmens nye Enterprise og brugen af både modeller og computergrafik.

“The Story” (15 min.) handler om filmens historie og byder på kommentarer fra bl.a. instruktør Frakes og manuskriptforfatterne. Der bliver talt en masse om manuskriptets oprindelse og udvikling. “The Missile Silo” (14 min.) handler om en af filmens største kulisser: missilsiloen, hvor Zefram Cochrane bygger sit rumskib. Vi får bl.a. at vide, at missilet i filmen var ægte. “The Deflector Dish” (10 min.) fortæller om konstruktionen af Enterprise-E’s såkaldte ‘deflector dish’, hvor filmens mest intense actionscene finder sted. Kulissen endte med at blive en af de største, der nogensinde blev bygget til Star Trek.

“From A to E” (20 min.) er production-sektionens sidste dokumentar. Titlen lægger op til en gennemgang af alle de forskellige Enterprise-rumskibes udseende, men den handler desværre udelukkende om Enterprise-E’s interne design. Næste sektion af dvd’en hedder “Scene Deconstruction”. Her får vi mulighed for at studere nogle fine gennemgange af tilblivelsen af tre af filmens scener: “Borg Queen Assembly” (11 min.), “Escape Pod Launch” (5 min.) og “Borg Queen’s Demise” (3 min.).

“The Star Trek Universe”-sektionen byder på tre dokumentarer. Den første er en kort dokumentar om den afdøde filmkomponist Jerry Goldsmith ved navn “Jerry Goldsmith: A Tribute” (20 min.). Dokumentaren er velproduceret og endda en anelse rørende. Den indeholder også nogle herlige optagelser med manden selv, som blev optaget i 1996, mens han optog musikken til filmen.

“The Legacy of Zefram Cochrane” (12 min.) er en herlig dokumentar om filmens antihelt, Zefram Cochrane – opfinderen af warp-motoren. Den indeholder optagelser fra det oprindelige Star Trek afsnit fra 60’erne, hvori karakteren optrådte for første gang, samt et meget interessant interview med James Cromwell, som spiller Cochrane i filmen. “First Contact: The Possibilities” (19 min.) indeholder bl.a. interviews med lederen af SETI-projektet (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) og andre astronomer.

“The Borg Collective”-sektionen byder ligesom på dvd’ens “The Star Trek Universe”-sektion på tre dokumentarer, der her alle handler om den modbydelige Borg-race. “Unimatrix Zero” (14 min.) handler om racens herkomst og mange optrædener i tv-serierne. Dokumentaren slutter af med at vise et par klip fra den nye Borg-forlystelsesattraktion i Las Vegas. “The Queen” (9 min.) handler om filmens sensuelle og unikke superskurk. “The Design Matrix” (18 min.) handler om racens udseende og har derfor interviews med diverse illustratorer og kostumedesignere, der bl.a. taler om hvordan racens udseende har udviklet sig til at blive mere og mere dystert og ubehageligt for hver ny optræden.

Til slut indeholder boksen en masse storyboards, pr-billeder og filmens glimrende, højspændte trailers. Og så er der for øvrigt et lille gemt ‘easter egg’ på dvd’en: en montage, der nævner alle de titler, filmen havde, før man i sidste ende valgte at kalde den “First Contact”. Bl.a. overvejede man at kalde filmen “Star Trek: Generations II”.

“First Contact” er fuldt på højde med de andre 2-disc Star Trek dvd-udgivelser, der er blevet udgivet. AV-præsentationen er eminent, og ekstramaterialet er informativt og fængende. Og så gør det naturligvis heller ikke noget, at filmen er så forbandet underholdende. Et must.

Star Trek: First Contact

4 6
Tusindvis og atter tusindvis af solgte billetter… premiere i Imperial i København… gode anmeldelser… Ja, “Star Trek: First Contact”, den 8. Star Trek film, var den første af slagsen som havde æren af at blive en stor succes i Danmark, og det er ikke svært at se hvorfor. “Star Trek: First Contact” er så tæt på en decideret hårdkogt action-film som Star Trek nogensinde er kommet, og sikke en action-film! “Star Trek: First Contact” har alt hvad en god action-film bør have: interessante karakterer og konflikter, velinstrueret action-sekvenser, et temperamentsfuldt soundtrack og en grum skurk.
Tydeligvis inspireret af Herman Melvilles klassiske roman “Moby Dick” tager filmen udgangspunkt i Kaptajn Picards gensyn med de modbydelige Borg’er, en race af kybernetiske livsformer, som ganske simpelt er ude på at overtage hele universet, og som kidnappede Picard i et klassisk afsnit fra “Star Trek: The Next Generation” tv-serien. Dengang undslap Picard med nød og næppe, med hjælp fra sin kære besætning ombord på Enterprise. “Star Trek: First Contact” spilder ingen tid med at komme i gang. Picard bliver vækket fra et grufuldt mareridt omhandlende hans tid sammen med de grufulde Borg’er, og han får at vide at et enkelt Borg-skib er på vej mod Jorden. Picard trodser sine overordnedes ordrer og tager afsted for at kæmpe mod Borg’erne endnu en gang, og for at redde sin hjemplanet. Det lykkes Enterprise og resten af flåden at destruere Borg-skibet, men en flugt-kapsel undslipper eksplosionen, og rejser tilbage i tiden til år 2063, for at assimilere (dvs. gøre andre mennesker til Borg’er) befolkningen, og kun Picard og co. kan stoppe dem. Alt dette sker inden for de første 15 minutter!

Før den fuldstændig formålsløse og kedsommelige tv-serie “Star Trek: Voyager” gjorde Borg’erne til en latterlig, svag og let-overkommelig fjende, var Borg’erne blandt de mest elskede skurke indenfor sci-fi genren, og her i “Star Trek: First Contact” er de virkelig i deres es. Borg’erne hviler altid i bevidstheden, uanset om de er på skærmen eller ej. “The better the villain the better the movie,” som Alfred Hitchcock engang sagde, og “Star Trek: First Contact” er et glimrende eksempel på hvor korrekt den udtalelse var. Alice Krige er utrolig som den sensuelle og mysteriøse Borg-dronning og James Cromwell er god i rollen som Zefram Cochrane, opfinderen af Warp-teknologien, som forberedte sig på at fare ud i rummet for første gang for menneskehedens skyld, da Borg’erne pludselig satte en stopper for hans planer. Alfre Woodard spiller Lily, en kvinde som følger Picard rundt ombord på Enterprise mens Borg’erne løber rundt, og som er med til at sætte tingene i perspektiv for Picard, hvis tørst efter hævn synes at blive større og større, og som truer med at resultere i hele besætningens død.

Filmen er instrueret af Jonathan Frakes, som fans bedst kender som Kommandør William T. Riker foran kameraet. Hans store kendskab til fænomenet og filmholdet har uden tvivl gavnet ham under produktionen af denne film, da “Star Trek: First Contact” føles som en særdeles velinstrueret film. Spændingen er i højsædet næsten hele filmen igennem, og Jerry Goldsmiths aldeles fremragende soundtrack hjælper med at holde tempoet oppe. Ud af de 5 Star Trek soundtracks han har lavet er det muligvis det bedste af slagsen.

Men “Star Trek: First Contact” er ikke blot lutter action. Star Trek har altid haft mennesket og menneskelige problemstillinger i fokus, og der bliver også tid til at diskutere og debattere mange vigtige emner i filmen, såsom individualitet og meningsløsheden bag hævn. Desuden er manuskriptet særdeles velskrevet, med masser af citer-værdig dialog og endda et par klassiske one-liners (“Resistance is futile”, “Assimilate this!”). Scenen hvor Lily og Picard diskuterer Picards trang til hævn er blandt de mest intense i hele fænomenets historie. Der bliver dog også tid til et par særdeles humoristiske og subtile momenter.

“Star Trek: First Contact” har altså alle de rette ingredienser til at være en fremragende action-film, og samtidig er det en af de sjældne af slagsen, som faktisk også har et underliggende budskab. Der er dog selvfølgelig ingen vej uden om, at “Star Trek: First Contact” stadig primært er en film som er skabt for undeholdningens skyld, og når filmen er så underholdende som den er, hvem kan så tillade sig at klage? Hvis du aldrig rigtig har brudt dig om Star Trek, så er dette filmen der vil ændre dit standpunkt. Al modstand er forgæves!

VideoPræsenteret i 2.35:1 Anamorphic-widescreen.
Billedsiden på denne DVD er simpelthen perfekt. Kontrasten er perfekt, der er ingen artifacts, ingen edge-enhancement (se blot hvor flot de hvide bogstaver står mod den sorte baggrund i starten af filmen) og præcise og krystalklare farver. Billedsiden er dog måske en tand for perfekt… Af og til er billedet så skarpt, at en lille smule støv eller støj på negativet bliver fremhævet, men dette bliver aldrig distraherende. Dette er ganske simpelt et af de flotteste billed-transfers på markedet.
AudioDet engelske Dolby Digital 5.1 lydspor på denne DVD er ligeså imponerende som den fantastiske billedside. Der er tale om et sandt lyd-orgie med tonsvis af interessante effekter, dyb og effektiv bas, klar og ren dialog og fyldig og velafbalanceret musik. Eminent.
EkstramaterialeUdover filmens glimrende bio-trailer og teaser-trailer er denne DVD fuldstændig blottet for ekstramateriale. Hvad med slettede scener? Interviews? Storyboards? Et kommentarspor med nogle af skuespillerne?

“Star Trek: First Contact” er en glimrende science-fiction film i enhver henseende, og burde både tilfredsstille og fryde fans og også interessere og underholde folk, som aldrig tidligere har set et eneste afsnit af tv-serien. Filmen både lyder og ser fantastisk ud, men manglen på ekstramateriale gør, at dette hovedsageligt er et køb rettet mod de mest dedicerede fans. En ‘Special Edition’ DVD udgave af filmen bør udkomme engang til næste år, så man kan ligeså godt vente med at købe den indtil da. Men hvis du ikke er så interesseret i dybdeborende ekstramateriale, og er ude efter et glimrende filmisk sci-fi/action adrenalin-kick, så er denne DVD et absolut must.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Kaptajn Jean-Luc Picard og Next Generation-besætningen konfronterer en af de mest sejlivede og modbydelige racer, de nogensinde er stødt på: Borg’erne – et halvt organisk, halvt maskinelt kollektiv der har ét eneste mål for øje: at besejre og assimilere alle racer. Anført af deres forførende og sadistiske dronning har de kurs mod Jorden i en snedig plan om at ændre historiens forløb. Picards sidste Borg-møde kostede ham næsten livet. Nu ønsker han hævn. Men hvor langt vil han gå for at få det?