Star Wars: Episode IV – Stjernekrigen
Udgivet 22. sep 2004 | Af: Hasselguff | Set på DVD
Den mystiske “Kraft” som Obi-Wan Kenobi fortæller Luke om, udgør filmens overnaturlige element og står i kontrast til de teknologisk meget avancerede omgivelser. Kraften er en form for allestedsværende guddommelighed, der tilgodekommer alle, også selvom at man ikke direkte tror på den, hvilket er tilfældet med en karakter som Han Solo. Den er så at sige farveløs, og derfor ikke forbeholdt hverken dem der kæmper for det gode i verden, eller dem der udelukkende er interesserede i at sprede død og ødelæggelse. Ansvaret ligger hos det enkelte individ, der før eller siden må tage stilling til, om denne evne til at kontrollere Kraften, skal tjene enten den lyse eller den mørke side. Det er spiritualitet uden kulturel eller geografisk tilknytning, og den fungerer i “Stjernekrigen” som et element, der vækker mystik og nysgerrighed i en verden, hvor man (meget lig vores egen) er i stand til at definere alt andet entydigt.
Indenfor de seneste år er det blevet fuldstændigt umuligt at tale om Star Wars-serien, uden at komme ind på de opdateringer, som Lucas lavede først i 1997 og nu igen i 2004. Jeg må indrømme, at jeg efterhånden helt har mistet interessen for denne diskussion, og derfor blot vil slå to ting fast her: for det første, synes jeg det er yderst beklageligt, at Lucas ikke udgiver de oprindelige, uændrede versioner i samme digitalt restaurerede kvalitet, som disse nye specialudgaver. For det andet, kan ingen af de nye tilføjelser imidlertid ødelægge min glæde ved at se Star Wars-filmene, og føler man ikke suset, når man sætter sig og ser “Stjernekrigen” på DVD, tror jeg ikke på, at man har kunnet lide filmen til at starte med. Af nye ændringer kan nævnes en forbedret, digital Jabba model, diverse forbedrede mattepaintings, en marginal forbedring af scenen hvor Han skyder Greedo, forbedrede lyssværd og en ny animation af Lukes speeder, der kører ind i rumhavnen Mos Eisly.
Lucas’ intentioner med “Stjernekrigen” har været at skabe en langtidsholdbar og moderne form for mytologi, der også ville tale til kommende generationer, på linie med andre af de store fortællinger. Noget kunne tyde på, at dette er lykkedes, selvom ungdomspublikummet i dag er meget anderledes end ved premieren på den første film. For mit vedkomne har jeg aldrig haft meget imod de ændringer, som Lucas foretog i “Stjernekrigen” i 1997, men derimod måden han gjorde det på. Når først støvet fra de mange diskussioner om, hvor meget Lucas kan tillade sig at skrue på sine egne film har lagt sig, vil det stadig være Obi-Wan der ofrer sig for den gode sag, Han Solo der vælger venskabet frem for pengene og Luke som redder galaksen fra ondskab. Og det er vel det “Stjernekrigen” reelt handler om.
Sort-værdien er ligeledes i top, og væk er de mælkehvide områder, der hidtil har været en fast bestanddel af “Stjernekrigen”. Filmen gør stor brug af skygger, og overførslen er relativ mørk, hvilket med garanti er tilsigtet. Transferet er dog ikke 100% fejlfrit og har at par mindre problemer, herunder en farverelateret inkonsistens i nogle af lyssværdene, laserskuddene og eksplosionerne. Sidstnævnte skifter mellem at være meget farverige til at være helt hvide, og det der i en indstilling er lysende grønne skud, er i den næste mere matte og igen næsten helt hvide. Det samme gælder Lukes lysværd, der skifter mellem at være hvidt, blåt og grønt. Tager man i betragtning, at flere af scenerne med lyssværd er blevet fikset op, er det mærkværdigt, at man ikke har været helt konsekvent.
I direkte sammenligning mellem Region 1 og Region 2 udgaven af “Stjernekrigen” er der nogle kvalitative forskelle i forbindelse med billedet og dem har vi belyst seperat HER. Bemærk, at der er taget højde for disse problemer i ovenstående vurdering.
Det største problem ved lyden er den til tider noget “grove” dialog, der flere gange skifter ikke bare lydstyrke men også kvalitet. Igennem hele filmen virker det som om, at produktionslyd optaget direkte på settet bruges side om side med dubbet dialog, der kvalitativt lyder noget renere. Der er en tendens til, at talen bliver meget lys, hvilket bl.a. også skyldes måden man optog lyd på tilbage i 1970’erne. Derudover savner jeg muligheden for at se filmen med DTS lyd, hvilket blot ville have gjort lydkulissen endnu bredere og mere detaljeret.
Med så mange involverede og så meget at sige om filmen, er det ligeledes skuffende, at der kun er et enkelt og ikke f.eks. tre seperate kommentarspor på DVD’en. Havde man lavet en DVD i stil med “Ringenes Herre”-filmene, ville man have haft plads til flere medvirkende, og vi ville have fået endnu flere interessante anekdoter at høre.
Overall karakteren gælder i dette tilfælde kun “Stjernekrigen”. Den samlede karakter for hele “Star Wars” boksen kan læses HER.
Klik HER for at vende tilbage til oversigten over “Star Wars” anmeldelser.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet