Testament of Youth
Udgivet 24. jun 2015 | Af: Lasse Martin Jørgensen | Set i biografen
Da jeg læste op på “Testament of Youth” og opdagede, at Vera Brittains erindringsroman tidligere er blevet vakt til live af BBC i en miniserie, var jeg ikke overrasket. Den nye filmatisering deler nemlig mange fællestræk med de periodedramaer, som BBC har været storproducent af i umindelige tider. Gerne efter forlæg af Jane Austen, George Elliot eller andre af den kaliber. Som eksempelvis stakkels Vera Brittain, hvis grufulde erindringer fra 1. verdenskrig sikkert kunne være blevet til en overvældende filmoplevelse – hvis den da ikke med vold og magt var blevet presset ind i den nydelige, sømmelige og kedeligt forudsigelige, ærkebritiske skabelon for, hvordan sådan et periodedrama skal skæres.
Men Vera Brittains historie er større. Det er ikke kun hendes historie. Det er historien om de unge kvinders vilkår under 1. verdenskrig. En krigsfilm fortalt fra et kvindeligt synspunkt. Det er et kærkomment perspektiv, og det er forfriskende, at de faktiske krigshandlinger fylder så lidt. Der er scener fra felthospitaler, enkelte billeder fra skyttegravene, men ingen kamphandlinger. Der er rigeligt med film om unge mænd, der drager i krig og bliver slået ihjel. “Testament of Youth” handler om de efterladte. Og det er et godt udgangspunkt.
Det er måske nok stramt skrevet, men på en måde, der kvæler alt liv og vildskab. Pænt, nydeligt, godt håndværk. Men også tamt. Det samme kan siges om scenografien og det tidsbillede, der skabes. Det er flot. Også flottere end flertallet af førnævnte miniserier. Men selv de blodige scener fra de felthospitaler, hvor Vera tjener som sygeplejerske, føles, som om de holdes ud i arms længde. Det kommer aldrig så tæt på, at det for alvor gør ondt. Der mangler noget af den sanselighed, som fik Thomas Vinterbergs “Far From the Madding Crowd” til at skille sig ud fra den store grå masse af britiske periodedramaer. Det er for pænt.
Hvis man er vild med britiske periodedramaer og ikke bryder sig om at blive overrasket, så er “Testament of Youth” muligvis en udmærket oplevelse. Men den stikker på ingen måde ud. Det er pæn, høflig underholdning, som ikke formår at udnytte det stærke materiale til at skabe en følelsesmæssig oplevelse, der er Vera Brittains erindringer værdig. Et solidt, men kedsommeligt BBC-drama.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet