Timbuktu
Udgivet 27. apr 2015 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen






”Hvad er der blevet af Gud i alt dette?” spørger en lokal imam, da han bliver forstyrret i sin bøn af tre mænd med maskingevær. De er på jihad-mission for Gud, forklarer de med sko på i det hellige rum. Det ville Gud ikke bryde sig om. For ikke at tale om alle de andre dumme ting de gør i hende i det højes navn. Jihad er hverken religiøst eller ondt, men først og fremmest dumt, siger “Timbuktu”. Det er klogt sagt.

Den sandstøvede bys drenge udfordrer jihadisternes fodboldforbud i en af de smukkeste scener. To hold på en sandet bane spiller et sprudlende spil. Korte afleveringer, driblinger og skud på mål, der bliver reddet af målmanden, som straks sætter et angreb i gang. En lang aflevering – mål! Banens yngste med Messi på ryggen har scoret. Èn ting mangler dog; bolden. Den forestiller de sig, da det er forbudt at spille rigtig fodbold. Scenen afvikles i en skøn balance imellem fodboldspillets skønhed og det absurde i at spille uden bold. Det absurde i at ødelægge det liv, som Gud har givet, med reference til selv samme Gud.

Stening og piskeslag udføres, som det står skrevet i sharialoven, i et par uhyggelige scener, hvor satiren tier til fordel for en grumhed, som ingen Gud ville kunne finde på – kun dumme mennesker. For selv om de hellige krigere er dumme, så kan de sagtens gøre det onde. Blodet flyder i sandet efter sten og pisk. Kan det virkelig være Guds ønske? Fra disse dumme inde i byen afveksles der med en sidehistorie fra den tavse ørken, hvor en smukt iscenesat tragedie udspiller sig over en tvist om en død ko. Her dræbes ikke på grund af meningsløse shariaregler, men for mad og overlevelse. Her betyder en ko mere end Gud.







Er det overhovedet okay at gøre satirisk grin med noget så alvorligt som militante mænd, der meningsløst slår ihjel og forbyder? Ja, det synes jeg. Det gjorde Chaplin med nazismen i “Diktatoren”. Det er særligt okay, når det gøres med så fin og balanceret en fornemmelse for smil, tavshed og det grumme, som tilfældet er i “Timbuktu”, der er en klog film om dumme mennesker.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet