Under the Sun
Udgivet 24. jan 2018 | Af: Andreas Strini | Set i biografen
Zin-Mi skal i skole. Hendes forældre følger hende til bussen. De står klar. Bussen holder klar. Action, bliver der råbt. Så smiler de alle og går hen mod bussen. Ligesom en normal familie. Eller i hvert fald en normal familie, som Nordkorea gerne vil vise os. Det er så falskt. Dog alligevel så ægte.
Når kameraet ‘officielt’ ruller, så er alt godt. Arbejdet på fabrikken er over forventning med 200 procent. På film er faderen ingeniør på en tekstilfabrik. Men så snart kameraet ‘slukker’, så er alting anderledes. Arbejdet ser ikke ud af noget. Faderen er faktisk journalist. Smilene forsvinder. Men der er ingen triste miner. Under solen i Nordkorea er man nemlig villig til hvad som helst for at glæde verdens bedste land med verdens bedste leder. Det er en smule uhyggeligt. Lidt sjovt. Meget bizart. De medvirkende føler sig ikke undertrykt. ’Kan du sige det, mens du smiler?' spørges der bag kameraet. Selvfølgelig kan de det.
Dette er dog samtidig problemet for “Under the Sun”. Det er bizar scene på bizar scene. Det er sjovt det meste af tiden. Men også lidt for langt. Spørgsmålet er dog, om det er Manskys fejl? Alle scenerne viser ting om Nordkorea, som jeg egentlig godt vidste. Borgerne er glade, fordi det er de. Alt er godt, fordi Nordkorea er verdens bedste land. Og selvfølgelig er amerikanerne kujoner. Mansky forsøger dog at give et indblik i en befolkning under total kontro ved at lade kameraet rulle. Det er altid spændende. Men vi får nok aldrig mere faktuel viden om den normale nordkoreaner, end den opdigtede dokumentar tillader. Under denne sol er der aldrig noget helt nyt.
Til trods for at alt er opstillet, så er det ægte. Et ægte indblik i et falskt land. Hvor befolkningen ikke må føle og sige noget – medmindre de får besked på det. Naturligvis. Mine følelser følger Zin-Mi. Jeg griner, når hun skal smile. Men når der bliver råbt ’cut', stivner mit smil sammen med Zin-Mi. Solen skinner, når regeringen siger det.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet