Væbnet med ord & vinger
Udgivet 10. jan 2018 | Af: Maria Hegerlund | Set i biografen
Et af de største danske ikoner i en postmoderne verden er Michael Strunge. Han er budbringeren. En engel, der siden den første generation af punkere har kunne trøste generation efter generation af tungsindede teenagere med ord og udtryk. I portrætfilmen “Væbnet med ord & vinger” bliver Strunge igennem tonsvis af anekdoter om digterens alt for korte liv beskrevet som frelser for 1980’ernes ligeglade nå-generation. Den tragiske danske Digter-Jesus har med den smukke, lærerige og ekstremt inddragende “Væbnet med ord & vinger” fået et velfortjent portræt.
Sammen med Strunges oplæsning af egne ord er det en indlevende og medrivende tidsrejse, som har klare henvisninger til de bedste sci-fi-værker fra årtiet som “Blade Runner” og “Brazil”. Men jeg nyder også at se alle hans gamle venner og bekendtskaber, der begejstret fortæller om dengang, de var unge sammen med Strunge. Den del er klassisk, men hyggeligt. Som at bladre gennem et fotoalbum sammen med familie og gamle venner. Med gråd, men mest af alt latter mindes de tilbage til dengang, hvor der blev pulset smøger, malet eyeliner under øjnene – ungdommens mod og kreativitet var på sit højeste.
De gamle digterkammerater som Søren Ulrik Thomsen, T.S. Høeg og Håkan Sandell, der nyder at fortælle, at de var vidner til hans opblomstrende succes med både beundring og ærefrygt. For den overvejende grund til Strunges effektivitet var, at han ikke sov om natten. Han holdt sig vågen sammen med sine endeløse ord i den overbevisning, at det ville lægge en dæmper på hans maniodepressive sind. Michael Strunge skrev, fordi han ikke kunne lade være, og lod være, når han ikke kunne. Det kreative talent blev en forbandelse, der holdt ham i skak.
Lige indtil det ikke længere gjorde. Og han med et skæbnesvangert spring fra et vindue fik medlemskab i den sørgelige klub 27. Legenden om hans død har før været mit største kendskab til Michael Strunge foruden et par læsninger af “Den hæslige by” og “Natmaskinen” i diverse dansktimer. Med “Væbnet med ord & vinger” har jeg ikke bare fået en helstøbt og kreativ grundforståelse for Strunge, men også for hele hans generation og alle de generationer af unge siden, der har haft brug for at tage Strunge med hjem fra dansktimen.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet