Velkommen til Ch’tis
Udgivet 11. jun 2009 | Af: Benway | Set i biografen
Med en styrtende omsætning på 25 millioner euro er komedien “Velkommen til Ch’tis” den franske film, der har omsat mest i hjemlandet. Tons af franskmænd er flokket til billetlugerne for at se den, og nu har filmens succes så også bragt den her til landet.
Fordommene står imidlertid for fald, for naturligvis viser det sig, at de lokale er nogle ualmindelig ligefremme, sympatiske og gæstfrie individer, og efterhånden opdager den mugne postmester, hvilken gruppe herlige mennesker han er havnet hos. Hans kone, der stadig befinder sig i Provence, lider imidlertid af depression, men bliver opmuntret ved tanken om de lidelser, hun tror manden gennemgår for hendes skyld, så for at opretholde illusionen lader han hende blive i troen.
Det er synd, for ellers er filmen skam en ganske hyggelig affære, der spiller på det komiske i de mere trendy typers fladpandede fordomme om, hvordan bonderøvene i virkeligheden er, og som ihærdigt forsøger på at charmere en med den landlige idyl.
Instruktøren Dany Boon er selv opvokset i egnen, hvor filmen udspiller sig, og man mærker tydeligt hans kærlighed til regionen samt de excentriske typer, der befolker den. De bliver alle glimrende spillet af skuespillerne, men det er ikke desto mindre først og fremmest Kad Merad, der yder en imponerende indsats som komikkens naturlige midtpunkt. Til gengæld så er selve historien ikke altid lige overbevisende udført. Fortællingen mangler en form for konflikt eller omdrejningspunkt og bliver hurtig en serie løse episoder, der føles mere eller mindre ligegyldige. De reelle konflikter, der er i historien, bliver derimod løst med en lethed, der får en til at undres over, hvad vi overhovedet skulle med dem i første omgang.
Filmen bliver derfor også en hyggelig, men hverken særlig sjovt eller vedkommende oplevelse, selvom frankofile tilskuere, der taler sproget flydende, utvivlsomt vil få noget mere ud af den end undertegnede. For os andre er jeg bange for, at det må forblive et mysterium, hvorfor en så jævn og ordinær film er blevet sådan en stor succes i hjemlandet.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet