Winnie & Karina - The Movie

InstruktionSøren Fauli

MedvirkendeLinda Pedersen, Christina Sederqvist, Henrik Lykkegaard, Petrine Agger, Mette Føns, Valdemar R. Dausel, Helle Dolleris, Michael Frandsen, Geo, Fritz Hegner, Bodil Jørgensen, Kathrine Ruus Jørgensen, Uffe Kristensen, Laura Caroline Kruse, Thomas Bo Larsen, Søren Malling, Thomas Milton, Jeppe Nybroe, Henrik Noél Olesen, Baard Owe, Mogens Rex, Ole Thestrup, Nicolaj Torstensen, Alexandre Willaume-Jantzen

Længde75 min

GenreKomedie

I biografen07/08/2009

Anmeldelse

Winnie og Karina – The Movie

1 6
Enerverende er et fattigt ord

I nyere tid er det lykkedes at bringe folkekomedien tilbage i den danske bevidsthed. Naturligvis skåret efter en mere moderne form, men ikke desto mindre stadig rettet mod lavest mulige fællesnævner. Dette har bl.a. udmundet i et par spillefilm med tidens mest populære stand-up-komikere såsom Anders “Anden” Matthesens instruktørdebut “Sorte kugler” og Mick Øgendahls manuskript-debut “Blå mænd”. Nu kommer “Winnie & Karine – The Movie” med Linda P. som debuterende manuskriptforfatter og hovedrolleindehaver. Filmen giver udtrykket vederstyggelig skamplet ny betydning og overtager pladsen som den værste danske film siden Martin Schmidts forfejlede “gyser”-film “Kat” fra 2001.

Baseret på tv-komedieserien “Piger på prøveløsladelse” og bygget op som en komisk katastrofefilm i stil med “Bean” følger vi de to småkriminelle og temmelig uintelligente Winnie og Karina. Da fængslet ikke magter at have pigerne i brummen længere, bliver de prøveløsladt og sendt i praktik hos Hovedstadens Kristelige TV-Kanal. Her vælter de naturligvis bulen, alt imens de skal finde på en måde at “tjene” nemme penge ved siden af. Så er stilen ligesom lagt.

Steven Spielberg har engang sagt, at kan man ikke forklare sin filmidé eller pitch på under femogtyve ord, reduceres ens chancer for at få den produceret per efterfølgende ord. Nu tror jeg ikke, at instruktør Søren Fauli – eller 25-årige Linda P. for den sags skyld – har brugt særlig meget tid på at overtale producent Regnar Grasten til at skyde denne film i gang. Stand-up-komedier er populære netop nu, og Grasten har formentlig tænkt, at jernet skal smedes, mens det er varmt. Én ting må man give Grasten: Alt fra plot til udførelse lugter så ilde og langt væk af hurtige og billige løsninger, at “Winnie & Karina – The Movie” næsten ikke kan undgå at tjene sig selv hjem på halvtomme sale. Alligevel håber man lidt, at Grasten får et rap over fingrene med netop denne undskyldning af en film, der får “Anja & Viktor”-franchisen til at ligne Oscar-vindere inden for alle kategorier.

Stilen fra “Piger på prøveløsladelse” grundfæstes ved, at vi i 75 minutter følger Winnie og Karinas hverdag, som var det en iscenesat dokumentarfilm – eller rettere en lummer parodi på reality tv. Det er primært Kaare Sands (“De unge mødre”) sensationsbaseret dokumentarstil, der står for skud. Det meste af tiden bruges dog på at lade kameraet køre, mens de to komikere enten sidder og vrøvler dumt ind i kameraet, går rundt og stjæler mad eller smadrer et kontor. “Winnie & Karina – The Movie” er naturligvis ment som sjov og ballade, men bemærkelsesværdigt nok er filmen fra start til slut ingen af delene. Meget kan man sige, men enerverende er et fattigt ord at benytte om to mildest talt tarvelige skuespillerinder, der umiddelbart har fået frit slag til at improvisere pattebørn i spillefilmslængde.

Søren Fauli er nu til dags primært kendt som talende chokoladeskildpadde i Toms-reklamerne, men han har trods alt stået bag et par nævneværdige produktioner – heriblandt kultfilmen “De skrigende halse”, den stærke dokumentarfilm “Min morfors morder” og meta-tv-serien “Deroute”. Til trods for det elendige manuskript fra Linda P. og Christina Sederqvist bør han have rutine og talent nok til at rette bare en smule op på skuden. Dog lader det til, at stand-up’erne har fået helt frie hænder uden den mindste form for instruktion eller mådeholdenhed – et noget optimistisk sats, særligt set i lyset af deres absolutte mangel på forståelse for filmmediet og erfaring i det hele taget.

Det bør være strafbart at lave så rædderlige film som “Winnie & Karina – The Movie”. Alligevel bilder jeg mig selv ind, at Regnar Grasten har fat i noget af det rigtige økonomisk set, da den formentlig nok skal lokke folk i biografen. Det er svært at forestille sig andet end dårlig omtale, og derfor vil mange sikkert tage ind og se giraffen. Om det er en beregnede lille genistreg fra Grastens side eller ej er såment også underordnet, da filmen i sig selv dumper resolut på alle planer.

Kort om filmen

Den kristne tv-kanal HKK’s dynamiske bestyrelsesformand har brug for en kompensationscheck fra det offentlige for at resocialisere et par kriminelle. Fængselsinspektøren i Vestre Fængsel har brug for ro og orden. Og DR2-journalisten Julie har brug for to prøveløsladte kvinder til sit temalørdag-projekt. Alle pile peger på kaosbomberne Winnie og Karina, der lider af den vildfarelse, at de får 1 million hver for at møde på resocialiserende arbejde på HKK. Winnie og Karina bliver receptionister fra helvede på tv-stationen, mens de i fritiden sysler med planer om indbrud i Bullers pølsevogn, der angiveligt gemmer på to millioner kroner. Lige nok til en konfirmation for Karinas søn Kian, afbetaling af Winnies gæld til Ploven og Sten Forkvaklet – og så alt det løse.