Yves Saint Laurent
Udgivet 2. apr 2014 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen






Så for djævlen. En af Frankrigs største modeskabere åbner undertøjsskuffen – næh! Yves Saint Laurent var et plaget geni – øj! Modebranchen er grim og ubarmhjertig – åh! En lang tur igennem et sikkert spændende liv og en utvivlsomt glorværdig karriere byder ikke på nogen overraskelser, chokerende åbenbaringer eller bare oplysninger, man ikke ville kunne finde efter et par minutters google-ing. Jeg sad tilbage med en svag mistanke om, at andet aldrig har været meningen.

Men filmen savner en balance. I stedet for at komme til bunds i enten udødelig kærlighed eller udødelige cocktailkjole-designs, kratter man lidt i overfladen på begge. Yves er et indiskutabelt geni, men talentet er der bare ligesom det skrøbelige sind. Hvad er det for hemmeligheder, virkelighedens Pierre Bergé har skulle godkende, før filmen blev færdiggjort? Forholdet til den dominerende mor forbliver en antydning. Karl Lagerfeld og Andy Warhol og en masse andre, som sikkert var store kanoner i 60’erne, slingrer standerskæve rundt i yderste udkant af historien. Men værst af alt er det en evig gåde, hvorfor Bergé bliver sammen med den barnlige, humørsyge og egoistiske Yves.

Som så til gengæld fortælles på en rigtig gammeldags måde. Paris er gennemsmuk, franskmændene er chikke og smukke, scenerne er velkoreograferede og smukt fotograferede. De allerede storfejrede hovedrolleindehavere fanger uden tvivl hver en lille detalje i forlæggets diktion og mimik. De ER garanteret rollen. Jeg blev bare aldrig interesseret. Heller ikke i at Pierre Niney ikke bærer en rekvisit, men Yves Saint Laurents originale brille(!) Det giver måske skildringen en helt anden dybde, men jeg tænker, at man måske skulle have brugt lidt længere tid på manuskriptet end på at cleare rettigheder til accessories.







Det har tydeligvis været planen at komme lidt omkring i bogen snarere end at gribe fat i én enkelt side. Og ja, man får da et indtryk af en genert mand, der forsøger at håndtere sit indadvendte sind i en verden, der lever af udvendighed og overflade. Men at han skejer ud og spilder sit talent på stoffer og tilfældige mænd, er bare ikke nok til at bære en films historie. Det er lidt ligesom kvindehåndbold og gruppesex, eller hvordan det nu er. Sikkert sjovt at være med til, knap så sjovt… Osv. osv. På et tidspunkt beskrives en af YSL’s kollektioner som perfektionistisk, elegant og røvkedelig. Filmen er præcis det samme.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet