New World, The
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 31. jul 2006 | Af: kaduffo | Set på DVD
For Malick har nemlig valgt at forsegle deres skæbne i en pakke, hvor den engelske imperialismes tidlige felttog og kolonisering af uberørte områder for så vidt er hovedingrediensen. Og det er da også på den baggrund, at John Smith ankommer til den dengang upåagtede nordamerikanske kystlinje og bliver medvirkende til grundlæggelsen af Jamestown. Med andre ord lever den aldrende instruktør højt på en vekselvirkning mellem Smith og Pocahontas kærlighed og sammenstødet mellem de indfødte og nybyggerne.
Nu har tempoet i Malicks film nemlig aldrig været sindsoprivende kvikt. Det har altid været ham magtpåliggende at give naturen en slags visuel hovedrolle. Det var det, der i perioder kendetegnede den ligeledes storladne “Den tynde røde linie” (1998). Og således også her, hvor de elskendes filosoferende og patosfyldte kærlighedsmonologer knyttes sammen med lange indstillinger af naturens forskelligartede kræfter. Desværre virker det både omsonst og også en smule fadt, når handlingen lammes til fordel for disse visuelle og mediterende sidespring, mens den mere actionfyldte side i sagens natur må vente.
Det må konstateres, at castingen til “The New World” langt er fra vellykket. Q’Orianka Kilcher er bedårende, javist, men nogen lysende stjerne på skuespillerhimlen, bliver hun næppe. Også den noget mere prøvede Colin Farrell virker i den grad som en hund i et spil kegler. Hans forknythed og indelukkethed får ham til at fremstå som et fornærmet og efterladt barn i skolegården. Og det kan vel ikke være meningen? Anderledes heldig er imidlertid Christian Bales personificering af rivalen John Rolfe, men det redder næppe en historie med så svingende egenskaber, som det her er tilfældet.
Det er svært at finde spændingen i det, der for de fleste vil være en velkendt historie. Men nu har genfortællingens kunst aldrig været nogen enkelt sag – at skabe noget nyt af noget gammelt. Selv om Malick da forsøger sig med en visuelt malerisk billedside og en lydside, der for i øvrigt leder tankerne hen på Stanley Kubricks mesterlige værker, så mangler han i den grad et fast greb om fortællingens røde tråd. Derfor har filmen svært ved at finde sit fokus, og bliver aldrig andet end en jævnt ligegyldig oplevelse.
Til det mere interessante hører dog den en time lange dokumentar “Making The New World”, der går bag om filmen. Crewet samt flere af skuespillerne (bl.a. Christian Bale, Colin Farrell og Q’Orianka Quilcher) medvirker. Det er en eklatant skuffelse, at filmens notorisk pressesky instruktør og manuskriptforfatter Terrence Malick ikke medvirker på et eneste tidspunkt.
“The New World” er en veritabel fiasko. Filmen er i alt for lange passager blottet for den mindste spænding, dels fordi historien er ganske velkendt, og dels fordi den ikke formår at bevare sit egentlige fokus. Til styrkerne hører en glimrende lydside og en ditto billedside, der dog ikke er i stand til at veje op for udgivelsens mangler. Til sidstnævnte hører et ekstramateriale, der fremstår noget mangelfuldt.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet