Freedom Writers
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 2. okt 2007 | Af: The Insider | Set på DVD
Filmen er baseret på en autentisk historie, og virkelighedens Erin Gruwell fik sine elever til at skrive om deres hektiske dagligdag og samlede og udgav dernæst notaterne i bogform i 1999. Det er disse tekster, som filmen tager afsæt i. Men ligesom så mange andre polerede dramaer, der er baseret på sandfærdige beretninger, er “Freedom Writers” gennemsyret af manipulerende melodrama og ekstremt uplausible karakterer, som enten er ondskabsfulde fra isse til fodsål eller helgenagtige på linie med Moder Teresa. Og har man set “Dangerous Minds”, “Coach Carter”, “Stand and Deliver”, “Take the Lead” eller en af de utallige andre film om omtrent samme emne, så bliver man aldrig for alvor overrasket.
Selvom karaktererne synes at udvikle sig i et lidt ujævnt tempo, så er alle de unge medvirkende helt og aldeles suveræne. Mange af dem har man aldrig set før, men man kan kun håbe, at man kommer til at se dem igen, fordi det er de unge aktørers fortjeneste, at man aldrig keder sig og endda bliver rørt op til flere gange. “Freedom Writers” er ordinær, konventionel og forudsigelig. Men i få perioder formår den at bevæge og endda inspirere.
Der er i alt tre featuretter: “Making a Dream” (5 min.), “Freedom Writers Family” (19 min.) og “Freedom Writers: The Story Behind the Story” (10 min.). Dokumentarerne er altså ikke særlig lange, men de er interessante. Man hører bl.a. den geniale rapper Common diskutere en sang, han og Black Eyed Peas frontfiguren Will.I.Am komponerede til filmen. Især skuespillerne leverer flere interessante kommentarer og anekdoter, og der er heldigvis ikke nogen overflod af kvalmende komplimenter. Man får også lov til at se virkelighedens Erin Gruwell møde Hilary Swank.
Der er også et kommentarspor med Swank og filmens Oscar-nominerede manuskriptforfatter/instruktør Richard LaGravenese. Begge er tydeligvis meget glade for filmen og har en stor interesse for emnet, så derfor er det lidt mærkeligt, at de holder mund igennem store dele af filmen, og derudover er der en del retorisk, ligegyldig sniksnak.
Måske fordi stort set alt i dramaet “Freedom Writers” virker så bekendt, gik næsten ingen ind og så den i biografen – hverken herhjemme eller andetsteds. Det er næsten synd, fordi det talentfulde ensemble fortjener at blive oplevet, også selvom filmen er en traditionel affære. Udgivelsen besidder et glimrende transfer og et solidt lydspor. Ekstramaterialet er nogenlunde, og filmen har nok brillante momenter til at udgivelsen kan anbefales til tilhængere af uforpligtende og letfordøjeligt melodrama.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet