Matrix Revolutions, The
Udgivet 5. nov 2003 | Af: Hasselguff | Set i biografen
Desuden har vi denne gang med en mere menneskelig film at gøre, og selv om karaktererne ikke udvikler sig det mindste, er de udtryksløse masker der kvalte enhver form for indleven i forgængeren forsvundet. Det kan diskuteres hvor gode Wachowski-brødrene er til at skrive og håndtere følelsesmæssigt “tunge” scener, men de virker ikke desto mindre efter hensigten og giver os enkle holdepunkter i flodbølgen af krudt og kugler. Endvidere præsenteres de filosofiske elementer på en facon, der er mere i overensstemmelse med stilen i etteren og langsomt genetableres vores interesse for de abstrakte begreber. Der er med andre ord blevet plads til at vi selv kan lege lidt med fortolkningerne igen.
Heltenes skæbner når aldrig at blive rundet ordentlig af inden det sidste punktum er sat, hvilket resulterer i at filmen slutter på en skæv tone. Wachowski-brødrene forsøger at opsumere hele historien i de sidste scener, men det fungerer ikke rigtigt idet vi for det første netop sidder med en forventning om at se hovedpersonerne igen og for det andet fordi at det perpsektiv der sættes på sagaen ganske enkelt ikke er stort nok. Selvom at jeg har set “Animatrix” episoderne savner jeg yderligere behandling af den overståede epoke og de konsekvenser, som krigens ødelæggelser vil få for jordens fremtid. Der er som altid intet i vejen med åbne slutninger så længe de bare ikke er mangelfulde og det er “Matrix Revolutions” desværre.
Den absolut mest seværdige karakter i filmen er ikke overraskende Neos nemesis Smith, der bare bliver bedre og bedre. Egoet vokser eksponentielt med antallet af hans klonede håndlangere, og det er umuligt ikke at heppe på den farverige skurk. Uheldigvis får den menneskelige inkarnation af Smith ikke lov til at leve op til sit potentiale, og Bane ender med et være et simpelt plotdevice i hænderne på instruktørerne. Oven i hatten er der en mindre hær af stereotype og hurtigt glemte bipersoner, der spænder lige fra den respekterede militærkaptajn til knægten der skal bevise sit værd og som selvfølgelig ender med at redde dagen.
På trods af at det måske ikke fremgår så tydeligt af denne anmeldelse, er det igen de tekniske lækkerier der bliver prioriteret højest af Wachowski-brødrene. Der er allerede skrevet side op og side ned om kvaliteten af effekterne i disse film, og jeg vil her nøjes med at konstatere at den actionhungrende del af publikummet nok skal få stillet deres behov. Der er krigsscener og slåskampe hvis lige vi aldrig før har set på film, og det er en fornøjelse at de computergenerede billeder denne gang er integreret optimalt i optagelserne. Den meget korte Bullet Time sekvens burde få fans af “Fight Club” til at trække på smilebåndet, og så er der såmænd også en fin visuel reference til mangategnefilmen “Akira”. Lyddesignet er noget af det mest blærede jeg nogensinde har hørt.
For mine penge er budskabet i “Matrix” filmene så godt som forsvundet i virvaret af religiøse referencer og toptunet action. Tilbage står “Reloaded” og “Revolutions” som to udmærkede actionfilm, der dog ikke bryder normerne for genren på samme måde som det første kapitel gjorde. Værst af alt er, at de mange uforløste setups fra den første sequel ender med at trække ned på kvaliteten af den anden, og man må endnu engang ærgre sig over at Wachowski-brødrene ikke var i stand til at håndtere “Reloaded” anderledes. Eneste grund til at “Revolutions” alligevel slipper afsted med fire kameraer skyldes for det første, at dens actionsekvenser er så forbandet underholdende og for det andet, at den har den grundlæggende forhistorie fra både “The Matrix” og “Matrix Reloaded” i ryggen. Det er med til at hæve det mangelfulde plot i “Revolutions” op på et lidt højere niveau, hvorved summen bliver mere interessant end de respektive enkeltdele. Det er uden tvivl “The Matrix” der trækker langt de fleste point hjem i ovenstående regnestykke, og den originale film vil også fremover stå som noget helt unikt indenfor den moderne actiongenre.
Klik her for at læse meget mere om hele Matrix-trilogien.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet