Star Trek: Deep Space Nine - Sæson 1

InstruktionDavid Livingston, Les Landau, Winrich Kolbe, Allan Kroeker, LeVar Burton, Avery Brooks, Rene Auberjonois, James L. Conway, Cliff Bole, Michael Vejar, Alexander Singer, Kim Friedman, Jonathan West, Paul Lynch, Reza Badiyi, Corey Allen, David Carson, Victor Lobl, Stephen L. Posey, Jonathan Frakes, Michael Dorn, Jesús Salvador Treviño, John T. Kretchmer, Alexander Siddig, Anson Williams, Chip Chalmers

GenreSci-Fi, Sci-Fi, Drama, Drama, Krig, Krig

IMDbVis på IMDb


Anmeldelse

Star Trek: Deep Space Nine – Sæson 1

4 6
A Bold New Beginning…”Star Trek: The Next Generation” (TNG) havde bevist, at Star Trek stadigvæk var særdeles populært, og at man sagtens kunne kreere nye karakterer og historier indenfor dette enorme fremtidige mytiske univers med succes. Og nu hvor Star Trek´s stadige popularitet var blevet en kendsgerning, var man endelig fri til at tage hele konceptet et skridt videre, og gøre ting som man ikke havde kunnet gøre før: Man lavede “Star Trek: Deep Space Nine”.

DS9 er en serie som man lige skal vænne sig til. Serien fik i starten en hård medfart, og jeg må da også selv indrømme, at jeg ikke brød mig om den til at starte med. Men det er også noget af det fede ved hele serien… det at det ikke blot er mere af det samme, og at serien ikke følger den samme “to boldly go…”-formular som de tidligere (og to senere) serier fulgte relativt slavisk. Det tager tid at bryde sig om disse karakterer og deres respektive skæbner, men hvis man er villig til at tage på denne her rejse med disse besætningsmedlemmer, venter der én en helt uovertruffen og gennemført TV-serie oplevelse. Jeg elsker TOS og TNG, men det er uden nogen som helst form for tvivl i mit sind, at jeg proklamerer DS9 den mest komplekse, avancerede, unikke og bedste Star Trek serie nogensinde.

Ligesom alle de andre nyere Star Trek serier, tog DS9 sin tid, før den virkelig voksede sig op og modnede. I modsætning til de andre Star Trek serier, som alle var episodiske i natur, fungerede DS9 nærmest som ét langt afsnit. Det gav mulighed for at etablere et væld af biroller, som dukkede op engang imellem, hvilket var med til at styrke DS9´s storslåede fortællende fundament. Det gav også anledning til skabelsen af en hel del historier, som så blev taget op i senere episoder.

Serien starter stærkt med den bedste af alle Star Trek piloterne: “Emissary”. Det er umådelig sjovt at se tilbage på 1. sæson af DS9 med resten af serien i baghovedet og indse, hvor godt det hele egentlig hænger sammen. Serien foregår på rumstationen Deep Space Nine, som befinder sig nær planeten Bajor, hvis befolkning netop er sluppet af med de grufulde cardassianere, efter årevis af undertrykkelse. Bajor tager kontakt til føderationen, for at undgå at cardassianerne vender tilbage og overtager planeten igen. Kommandør Benjamin Sisko (hvis kone blev dræbt under slaget ved ‘Wolf 359’ af Borg´erne) tager modvilligt afsted sammen med sin søn Jake for at tage kommandoen på den tidligere cardassianske rumstation. Ikke lang tid efter opdager man et stabilt ormehul, som fører til den anden ende af galaksen. Men der befinder sig et eller andet inde i dette ormehul, som kommer til at påvirke hele besætningens (og specielt Siskos) fremtid i særdeles høj grad.

Udover Sisko og Jake består det nye persongalleri af sikkerhedschef Odo (som kan transformere sig om til næsten hvad som helst), Sisko´s næstkommanderende: major Kira Nerys (en tidligere frihedskæmper fra Bajor), videnskabsofficer Jadzia Dax, doktor Julian Bashir, bar-ejer Quark (en ferengi, som samtidigt er en af de morsomste og mest velskrevne karakterer i Star Treks historie) og Chief O´Brien, som ofte håndterede transporteren på Enterprise i TNG.

Jeg er vild med den ekstra hårde “edge” som de fleste af skuespillerne bringer til deres karakterer, hvilket er med til at gøre hele DS9´s persongalleri mere flamboyant og farverigt end de andre Star Trek seriers. Men 1. sæson af DS9 er ikke ligefrem den bedste af dem alle. Serien kæmpede i starten med at undslippe TNG`s enorme skygge og med at skabe et navn for sig selv, og det lykkedes ikke helt før seriens 3. sæson, men der er stadigvæk en hel del rigtig gode afsnit ind imellem.

Afsnit som “Babel” (hvor en virus gør det umuligt for personerne ombord på stationen at kommunikere med hinanden), “A Man Alone” (hvor Odo bliver mistænkt for mord), “Captive Pursuit” (hvor O´Brien bliver ven med en besynderligt skabning fra Gamma kvadranten), “Q-Less” (hvor Q dukker op, både for første og sidste gang i løbet af serien), “Move Along Home” (hvor Sisko, Dax, Kira og Bashir bliver fanget i et mystisk fremmed spil) og “Dramatis Personae” (hvor besætningsmedlemmerne begynder at bekæmpe hinanden indbyrdes) er alle særdeles underholdende afsnit. Kun afsnittene “Past Prologue”, “Vortex” og “The Passenger” virker kedelige og uinteressante, selvom der også er et par andre relativt middelmådige afsnit blandt dem alle.

Men guldklumpen i boksen er “Duet”, som stadigvæk står som et af hele seriens stærkeste og mest effektive afsnit overhovedet. Den er fyldt med fantastisk skuespil af høj karat (så gode præstationer hostede TNG aldrig op med i dens 1. sæson) og masser af twists og overraskelser, som bliver ved med at holde én fanget.

BilledeDS9 er en serie, som for det meste finder sted i triste og dunkle miljøer, som ikke er særlig velbelyste, og sådan noget kan ofte være et helvede for en DVD at håndtere. Men denne udgivelse overrasker særdeles positivt. Kontrasten er bestemt det mest imponerende visuelle aspekt af denne udgivelse. Ligesom med de 7 TNG udgivelser er der stort set ingen digital støj. Farverne er klare og præcise, og special-effects sekvenser ser rene og naturlige ud. Billedet er dog en anelse blødt et par steder (men generelt er billedet særdeles skarpt). Heldigvis er der stort set ingen komprimerings-artifacts, hvilket plagede en del af TNG udgivelserne. Særdeles imponerende.
LydNoget af det bedste ved TNG DVD udgivelserne, var de restaurerede lydspor, som altid var en nydelse at lytte til. Det samme gælder lydsporene i denne boks, som virker godt afbalancerede, fyldige og dynamiske. Og Dennis McCarthy´s fremragende Emmy-vindende musikalske tema har aldrig før lydt så godt!
EkstramaterialeTNG DVD boksene indeholdte alle nogle rigtig gode dokumentarer men ikke rigtig andet, så da man fik at vide, at boksene indeholdte mere end dette (inklusive diverse billedgallerier og Easter Eggs), var glæden selvfølgelig stor. Men desværre er dette ikke just den store udgivelse, vi havde håbet på. Dokumentarerne er da interessante, men de lider hårdt under, at stort set alle inkluderede interviews er taget fra før serien sluttede, så vi får ingen af de herlige refleksive kommentarer, som TNG-folkene bidrog med til TNG DVD udgivelserne.
Der er i alt 10 små “Easter Eggs”, som alle er små video-interviews. Disse virker alle en smule ligegyldige, medmindre man intet kender til DS9, fordi disse interviews går hovedsageligt ud på at forklare ting, som virker ret åbenlyse, og som man nærmest blot bør se piloten for at forstå.

Paramount har været smarte nok til at inkludere en lille dokumentar om hvert besætningsmedlem, som alle er spredt ud over de 7 sæson-udgivelser. I denne omgang handler dokumentaren om Kira, og den hedder “Crew Dossier: Kira Nerys” (ca. 14 minutter). Det er en ganske sjov lille dokumentar, som består af interviews med skuespillerinden Nina Visitor fra både optagelserne til seriens start og seriens slutning. Producer Ira Steven Behr bliver også her interviewet.

“Deep Space Nine: A Bold Beginning” (ca. 18 minutter) handler om seriens tilblivelse, og er måske en anelse for kort. Den indeholder interviews med stort set alle de personer, som havde de vigtigste roller foran og bagved kameraet, bl.a. producerne Michael Piller og Rick Berman. Star Treks skaber Gene Roddenberry døde halvandet år før seriens start, og nåede blot at høre en smule om konceptet og give serien sin velsignelse, så vi hører selvfølgelig ingen kommentarer fra ham.

I dokumentaren “Michael Westmore´s Aliens” (ca. 10 minutter) fortæller Westmore om det krævende make-up arbejde på DS9 under seriens 1. sæson. Dokumentarerne “Secrets of Quark´s Bar” (ca. 5 minutter), “Alien Artifacts: Season One” (ca. 3 minutter) og “Deep Space Nine Sketchbook” (ca. 5 minutter) handler alle om de forskellige rekvisitter der blev brugt i løbet af seriens 1. sæson. Det havde måske været smartere at klippe disse tre små videoer sammen til én dokumentar. “The Deep Space Nine Scrapbook” giver et generelt indtryk af arbejdet på seriens 1. sæson.

Til sidst indeholder boksen noget, vi ofte savnede i TNG boksene: et billedgalleri. Der er inkluderet PR-billeder fra afsnit, billeder der viser produktionsarbejdet og diverse storyboards.

Så kom DS9 også endelig på DVD, og selvom udbudet af ekstramateriale er lidt skuffende, er DVD´erne i denne boks teknisk sat særdeles godt sammen. Hvis du aldrig har set DS9 før (serien kørte kun i en kort periode på TV3 for mange år siden), så er det måske nu, det er på tide at begynde på det. Du vil ikke fortryde det!


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Det første stabile ormehul, der viser sig at være beboet af mystiske tidsløse rumvæsner, opdages af stjerneflåde officer Benjamin Sisko, kommandør på rumstationen Deep Space Nine. Genvejen igennem ormehullet sparer rejsende rumskibe ca. 60.000 lysår, til en fjern del af galaksen, kaldet Gamma kvadranten.

Efter en mindre konflikt tager stjerneflåden og det bajoranske folk kontrol over ormehullet og med et bliver stationen Deep Space Nine et samlingspunkt for rejsende til den fjerne part af galaksen. Der går dog imidlertid ikke lang tid før ormehullet og en vis stormagt på den anden side, viser sig at være en enorm trussel for Alfa kvadranten, og inden længe befinder Benjamin Sisko og hans besætning sig midt i en krig der måske kan udslette hele Alfa kvadranten.