Ask the Dust
Udgivet 26. maj 2007 | Af: kaduffo | Set på DVD
Alligevel forhindrer det ikke de to modsætninger i at indlede et slags had/kærlighedsforhold, der mestendels bygger på hendes kærlighed, og hans had. To forvitrede sjæle i en bundløs – men alt andet end romantisk – kærlighedsaffære. Begge lider de af mindreværdskomplekser, excelerer i at finde hinandens svage punkter og demonstrerer da også – i udtalt grad – magten derved.
Bandini er eksistentialisten; drømmeren med livet som den store inspirator. Men det er svært at lade sig inspirere af livet og samtidig have tid til at skrive om det. Skriveblokaden er allestedsnærværende. Man kan som bekendt ikke være to steder på en gang, også selv om hotelbekendtskabet Hellfrick (Donald Sutherland) jævnligt minder om, at der er et liv udenfor hotelværelset i udkanten af Los Angeles. Hvad med at prøve at leve, inden det er for sent?
På længere sigt udebliver dramatikken imidlertid helt og holdent. “Ask the Dust” er simpelthen for lang i spyttet, for længe om at skære ind til benet og finde ud af, hvad det her egentlig handler om. De to emotionalister går som katten om den varme grød, venter hele tiden på, at den anden part skal tage initiativet. Det sker naturligvis først meget sent, og af samme grund bliver seancen noget sendrægtig og langsommelig at have med at gøre.
Der er ingen tvivl om, at vi skal overveje konsekvenserne af vores valg i livet – eller nok nærmere mangel på samme. Man skal kende sin besøgstid, og det er naturligt nok en vigtig pointe i et liv, der hurtigt kan blive alt for kort. Alligevel virker et par af tiltagene i “Ask the Dust” nu en kende for fortænkte, og det havde været befriende at opleve en film, hvor instruktøren i højere grad havde fulgt hjertet frem for manuskriptet.
“Ask the Dust” er et jævnt kærlighedsdrama, der bestemt fordrer hæderligt skuespil. Til gengæld halter historien i så udtalt grad, at filmen aldrig bliver rigtigt vedkommende. Både sekvenser og handlingsforløb virker til tider fortænkte, og det ville måske have gavnet, hvis instruktør Robert Towne havde ladet hjertet få frit spil.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet