About Time
Udgivet 10. okt 2013 | Af: paideia | Set i biografen
Tidsrejsefilm falder overvejende i to kategorier: De film, der insisterer på at tage konceptet seriøst og derfor som regel drukner i lange passager af tekniske forklaringer og dybt forvirrende plottråde, og så de film, der er mere interesserede i at fortælle en god historie, men som oftest har plothuller, som er så store, at man kunne køre en dobbeltdækkerbus igennem dem. “About Time” falder klart i den anden kategori, men den har så megen charme og så stort et hjerte, at den slipper godt fra det.
Tidsrejserne i filmen forklares aldrig og bruger ingen teknologiske eller magiske midler. Tim stiller sig simpelthen bare i et mørkt rum, klemmer hænderne sammen og tænker på det tidspunkt, han vil hen til. Det er meget sent, at der introduceres noget, der ligner et paradoks, og selv da kan effekten afværges uden de større problemer. Dette er ikke science fiction. Den læner sig derimod fint op ad Richard Curtis’ øvrige værker. Kærligheden i alle dens afskygninger er filmens credo – familiekærlighed, søskendekærlighed, forelskelse, forblindelse, kærligheden mellem et ægtepar, kærligheden til ens børn. Lad mig komme med en hurtig advarsel: Som single kan denne film virke ret dogmatisk. Hele livets mening ligger tilsyneladende i at finde en kæreste, gifte sig og få børn.
Dialogen er skarp og fyndig, fuldt ud som vi forventer os af et Richard Curtis-manuskript. Hvis der er én mand, der kan genoplive screwball-komedien, så er det ham. Klipningen er habil, men ellers ikke nævneværdig. Kameraarbejdet irriterede mig til tider. Det er ikke formålstjenligt at have en sagt vuggende kameraføring i afdæmpede, inderlige scener. Der er smukke scener og tableauer, men de får aldrig rigtig lov til at bundfælde sig hos tilskueren, mens der klippes hastigt videre. De scener, der endelig får lov til at stå, er desværre generiske grænsende til det klichéprægede. Det er synd, da dette utvivlsomt ville løfte filmen. Som det er, lever filmen primært gennem skuespillerne og dialogen.
Den ovenstående kritik til trods er jeg meget glad for Richard Curtis både som instruktør og, som vi oftest ser ham, som manuskriptforfatter. Jeg elsker en god romantisk komedie med lidt bid i dialogen, og det leverer han hver gang. Denne film er ingen undtagelse. Jeg kunne have ønsket mig en knapt så spektakulært banal pointe (som endda leveres to gange), men det forhindrer heldigvis ikke filmen i at røre eller begejstre sit publikum. En ujævn Richard Curtis-film er stadig bedre end tusind amerikanske rom-coms.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet