Alpha Dog
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 27. sep 2007 | Af: kaduffo | Set på DVD
For den kidnappede bliver det imidlertid ikke et ophold præget af angst og tortur. Tværtimod. Knøsens oppasser, Frankie, der spilles udmærket af musikikonet Justin Timberlake, sørger nemlig for en introduktion til et liv med fester, piger, sprut i stride strømme og stoffer i nogenlunde samme mængder, og Zack klager ikke sin nød. Der er ikke tvivl om, at Cassavetes har skelet kraftigt til landsmand og ungdomsfilmmager Larry Clark (“Kids”, “Bully”), der tumler rundt med samme genrervridninger. “Alpha Dog” er dog mere poleret i sin form og vil af samme grund – formentligt – tiltale et bredere publikum.
Bedst er skuespillet, der generelt bærer præg af dygtig instruktion og et solidt kendskab til det miljø, der beskrives. Det er svært at fremhæve enkeltpræstationer, og “Alpha Dog” bør også i højere grad applauderes for det gennemgående høje bundniveau. I mindre roller ses desuden Harry Dean Stantons sexfikserede Cosmo, Sharon Stones hykleriske Olivia og ikke mindst den småkorrumperede og ditto forbryderiske Sonny Truelove, her personificeret igennem Bruce Willis. Der er vist ikke tvivl om, at ødelagte forældre giver ødelagte børn.
For at bevare autenciteten har Nick Cassavetes desuden krydret “Alpha Dog” med interview med karaktererne undervejs, hvilket medvirker til det følelsesmæssige og fysiske nærvær, som filmen trods alt udstråler. Samme kan ikke med lige så stor sikkerhed siges om handlingen. Unge Zack er imponerende upåvirket af sin status som gidsel, og det virker i hvert fald ikke som om, der er meget broderloyalitet at hente hos den unge herre.
“Alpha Dog” er på mange måder et vedkommende bekendtskab, der tegner et bekymrende billede af en amerikansk ungdom, som ikke kan nås på normal vis, og hvor skylden grangiveligt ligger hos forældrene. Moralen er måske en smule banal, men det bliver budskabet desværre ikke mindre vigtigt af. Manuskriptet havde nok tålt en fortællemæssig opstramning, men vinder med stærkt skuespil og en ditto miljøbeskrivelse.
Mere interessant er imidlertid “Witness Timeline”, der knytter de forskellige vidner an til bortførelsen af Zack Mazursky i filmens univers.
“Alpha Dog” er et ganske udmærket bud på et amerikansk ungdomsdrama, der bliver hængende, også efter rulleteksterne. Bedst er beskrivelsen af det kriminelle miljø og skuespilpræstationerne, mens fortællingen, der også sælger sig selv på fremragende audiovisuelle kvaliteter, godt kunne have tålt en opstrammer.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet