Biutiful
Udgivet 22. dec 2010 | Af: Andreas Ebbesen Jensen | Set i biografen
Jeg har for første gang i mit liv fældet en tåre til en film. Sådan. Nu er det sluppet ud. Indrømmet, jeg har været tæt på et par gange, senest da jeg genså den rørende montage i starten af “Up”. Men den mexicanske instruktør Alejandro Gonzáles Iñarritu har med sit seneste mesterværk “Biutiful” som den første nogensinde knækket min mandige stolthed. Og tusind tak for det.
“Biutiful” udspiller sig i Barcelonas fattige bydel Santa Colomal, hvor ødelagte familier, illegale indvandrere, korrupte politimænd og lyssky forretningsmetoder er blevet hverdagskost. Midt i det hele befinder familiefaderen Uxbal sig, og han har fingrene godt og grundigt nede i bydelens kriminelle underverden. Her forsyner han dagligt gadehandlere med hælervarer og skaffer job til illegale immigranter for selv at kunne skaffe mad på bordet til sine to børn.
Alejandro Gonzáles Iñarritu har efterhånden gjort det til lidt af et varemærke at lave multiplotfilm. Det så man allerede i hans fremragende debut “Amores Perros” og senest i mesterværket “Babel”, hvor instruktøren viste sin fantastiske sans for at samle forskellige handlingstråde sammen til en helt unik film. “Biutiful” bryder med denne stil og viser en ny og langt mere fokuseret side af instruktøren. En side, der klæder ham, og som tillader Iñarritu at gå langt mere i dybden med sin hovedperson og filmens temaer. Det betyder dog ikke, at han har opgivet sin unikke visuelle stil, hvor smuk billedpoesi blandes med grum realisme til tonerne af hårrejsende spansk guitarspil. Som i scenen, hvor den dødssyge Uxbal sidder i sin mørke klamme lejlighed og pludselig ser sin egen sjæl flyve op mod loftet. Ren og skær filmkunst.
Javier Bardem spiller sit livs rolle som familiefaderen Uxbal, der gennem døden bliver tvunget til at se sit eget liv i øjnene. Det er fuldt fortjent, at han vandt prisen for bedste skuespiller under dette års Cannes-festival. Han spiller simpelthen så overbevisende og med så megen indlevelse, at man næsten selv føler alt liv sive ud af kroppen.
“Biutiful” er historien om tabet af et liv, der aldrig rigtig blev levet, og det er altså noget, som kan få tårerne frem i øjnene på selv den mest stenhårde anmelder. Ved at lade døden komme helt tæt på publikum fortæller filmen os samtidig, hvordan livet skal leves. Og det gør ironisk nok “Buitiful” til en fantastisk smuk og livsbekræftende film.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet