Bluebird
Udgivet 26. feb 2014 | Af: paideia | Set i biografen






Amerikansk independent-film har altid haft særlig sans for at skildre de små, nære historier med den store natur og de åbne vidder som baggrund. Det er en tradition, som “Bluebird” lægger sig fint i forlængelse af. Denne gang er det de kolde, snedækkede skove i det nordlige Maine, der danner rammer om historien – en historie, der i den grad er fortalt i mol og med en sans for stemning, som er imponerende for en debuterende instruktør, som det er tilfældet med Lance Edmands.

“Bluebird” byder på upåklageligt skuespil fra stort set alle medvirkende. Amy Morton spiller Lesley som en simpel, men hjertevarm kvinde, der ikke helt kan forstå, hvad der er foregået, mens John Slatterys desillusionerede, fordrukne og mutte Richard er et forbilledligt bidrag til karakterklassikeren “knudemand”. De to spiller eminent op ad hinanden, som et ægtepar, der nok skulle være gået fra hinanden for 10 år siden, men som på godt og ondt er blevet sammen. Scenen, hvor Richard finder sin eller yderst pålidelig kone i choktilstand foran fjernsynet og endelig må træde i karakter, er en af filmens bedste.

Instruktøren Lance Edmands bruger meget energi på at skabe stemning i billederne, hvilket trods brugen af digitalkamera lykkes overraskende godt. Musikken er helt klart også tiltænkt at skulle bidrage til denne stemningsopbygning, men til tider virker den næsten forstyrrende. Det er synd. Det ville have klædt filmen med mere tiltro til det naturlige lydbillede. Det, der alligevel gør stemningen effektiv, er, at der gives god tid i de enkelte scener. Jeg blev ikke hastet gennem historien, men så den langsomt udfolde sig for mig. Filmens problem er, at den stemning ikke er nok til at kompensere for en meget lille historie, der nok havde egnet sig bedre som kortfilm.







Der er desværre en del småting, der afslører, at dette er en debutfilm. Ganske vist er det en veldrejet første film, men den engagerer mig ikke nok. Jeg kedede mig ganske enkelt i dele af den. Så meget desto værre at historien så tydeligt minder mig om Atom Egoyans “The Sweet Hereafter”. Egoyans film slår kløerne i publikum og giver aldrig slip – selv ikke uden for biografsalen, imens jeg kun følte mig på visit i Edmands univers. Er den sammenligning retfærdig? Måske ikke. Men når man vælger at bruge så meget blod, sved og tårer på at lave en film, som det koster for en debuterende instruktør i et økonomisk klima, hvor investorerne ikke just står i kø, så bør fortællingen være bydende nødvendig. Det er “Bluebird” desværre ikke.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet