Bogtyven
Udgivet 3. apr 2014 | Af: paideia | Set i biografen






Fiktion om Holocaust og Nazi-Tyskland er næsten en industri. Jeg ved ikke præcis, hvad det er, der fascinerer os ved det. Måske er det en bekvem måde at tale om ondskaben, eller måske er vi endnu ikke færdige med at bearbejde. Uanset årsagen produceres der i hvert fald en lind strøm af materiale om emnet. Når det er godt, så trænger de igennem vores hårde hud, og bevæger og forfærder os. Når det er virkeligt godt, så sætter de alt det frygtelige i kontekst, og tvinger os til at se nye vinkler på historien. Det sidste er tilfældet i Markus Zusaks fantastiske roman “Bogtyven”, som nu er blevet filmatiseret.

Da jøden Max dukker op hos familien og skjules i kælderen, kommer truslen fra nazismen helt tæt på Liesel, og hun må blive voksen meget hurtigt. Max viser sig dog at elske bøger mindst lige så meget som hende, og deres fælles kærlighed til sproget tillader dem både at flygte fra virkeligheden og håbe på en bedre fremtid. Der, hvor filmen adskiller sig fra bogen, er i et fokus på fattigdommen og på det skel, der er mellem de rige nazister og dem, der afviser partiet og derfor udstødes. Det er et fornuftigt valg af instruktøren. Den vinkel, man har lagt på historien, gør, at den ikke bare bliver endnu en nazifilm i rækken, men netop formår at give os en ny vinkel. Resultatet er en film, der fungerer på sin præmis.

De trange kår er dog forbløffende smukt iscenesat. Fotografen Florian Ballhaus, som jeg ikke tidligere har lagt mærke til, har et blik for det magiske og skønheden i situationer og steder, hvor man ikke normalt forventer det. Da filmens historie drejer i retning af nazismen, markeres det med en overgangsscene, hvor et børnekor afsynger “Kampflied der Nationalsozialisten” iklædt uniformer fra Hitlerjugend og Bund Deutscher Mädel. Der dvæles ved børnenes ansigter, de vajende svastikaflag i baggrunden og lærernes stenansigter. Det er på samme tid smukt og forfærdeligt. Det er i scener som denne, at filmens dele går sammen i en højere enhed.







“Bogtyven” er en rørende og gennemført film, der forløser sit forlæg så godt, som det er muligt. Min største anke imod filmen er, at den nok er en halv time for lang. Der er scener, som virker unødvendige for den overordnede handling og som mest af alt føles som pligtreferencer til dem, der har læst bogen. Jeg kunne ønske mig, at man havde været mere konsekvent og stram i udførelsen, men den kan ikke desto mindre alligevel anbefales til alle os, der foretrækker en smule bittert i vores coming-of-age-fortællinger.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet