Bourne Legacy, The
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 16. mar 2013 | Af: The Insider | Set på Blu-Ray
Eftersom de tre første film om CIA’s eksagent Jason Bourne sammenlagt indtjente knap én milliard dollars på verdensplan, var der ingen chance for, at filmselskabet Universal ville lade serien udånde, selvom hovedrolleindehaveren Matt Damon og instruktøren Paul Greengrass valgte at stoppe, mens legen var god. Ligesom de fleste fans var jeg enormt skeptisk, da man valgte at søsætte en fjerde Bourne-film, “The Bourne Legacy”, uden det mægtige makkerpar. Men så kom den ene gode nyhed efter den anden… Tony Gilroy, som havde forfattet de tre første film og instrueret den blændende “Michael Clayton”, skulle instruere og skrive det fjerde kapitel; den ekstremt talentfulde Jeremy Renner blev hyret til at spille hovedrollen; og (bedst af alt) Renner skulle spille en anden agent i Bournes univers. Der ville ikke blive tale om et respektløst reboot eller en fortsættelse med en anden skuespiller i den rolle, som Damon havde gjort så ikonisk.
Heldigvis for filmen har 42-årige Renner så megen charme, at man ender med at heppe på Cross (om end noget afdæmpet), for i sig selv er karakteren virkelig uinteressant. Vi får praktisk talt intet at vide om mandens fortid, og selvom man kan sige det samme om Bourne i forgængerne, så fik Damon ofte spillerum og spilletid til at trække os ind bag Bournes hårde facade og blotte hans forpinte sjæl. Således sikrede Damon, at tilskueren ikke blot blev et vidne til, men også en medpassager på Bournes personlige rejse. Men “The Bourne Legacy” har desværre for travlt med alenlange, kringlede dialoger og actionsekvenser af svingende kvalitet til at give Cross tid til at tage form. Han savner (pudsigt nok) en mindeværdig identitet.
Undervejs støder Cross på videnskabskvinden Marta Shearing (en veloplagt Rachel Weisz), som overlever CIA’s attentat i sit laboratorium i en uhyre nervepirrende scene – en af filmens klart bedste. Cross og Shearings fællesflugt minder meget om Bourne og Maries ditto i seriens første del, “The Bourne Identity”, men desværre har Renner og Weisz ingen kemi, så gnisterne udebliver i denne ombæring. Actionscenerne virker også forunderligt bekendte – ikke mindst en længere motorcykeljagt i Filippinernes hovedstad, Manila, der ikke har helt samme pondus som Bournes ræs på kværnen i “The Bourne Ultimatum” eller den sindssygt intense biljagt i “The Bourne Supremacy” – en af actiongenrens allerstørste bedrifter.
Præsenteret i 1080p/AVC 2.40:1. “The Bourne Legacy” ser simpelthen hamrende godt ud i HD. Det er et meget filmlignende transfer med et helt tilpas grynniveau, lækre farver (primært af den kølige, blålige variant) og en fuldkommen upåklagelig kontrast. Billedet er knivskarpt fra start til slut, og detaljerigdommen er immervæk lamslående – det er lige før, man kan tælle alle skægstubbene på Jeremy Renners hage og alle revnerne i klippevæggene i filmens indledende scener. Jeg bemærkede desuden aldrig banding, glorier eller utilsigtet støj.
“The Bourne Legacy” lyder lige så godt, som den ser ud. Diskens DTS-HD Master Audio 5.1-mix er et aggressivt, dynamisk lydspor, der både brillerer under filmens actionspækkede sekvenser og dens mere stilfærdige scener. Samtlige panoreringer fungerer efter hensigten og er fuldkommen naturtro. Både lyde i de høje og lave frekvenslejer kommer klokkeklart igennem, og alt fra slagtøjet i James Newton Howards orkester til eksplosionerne og skuddene tildeles den helt rette auditive slagkraft af subwooferen. Ikke én replik overdøves eller plages af overstyring, og musikken fylder aldrig for lidt eller for meget i lydbilledet. Et glimrende og særdeles velafbalanceret lydspor.
Instruktøren/manuskriptforfatteren Tony Gilroy, manuskriptforfatteren Dan Gilroy, klipperen John Gilroy (ja, de tre mænd er brødre), fotografen Robert Elswit, assistentinstruktøren Dan Bradley og scenografen Kevin Thompson har i fællesskab indtalt et udmærket, informativt kommentarspor til filmen. Jeg havde frygtet, at kommentarsporet ville virke meget rodet, når nu så mange mennesker deltager i samlet flok, men heldigvis taler de sjældent i munden på hinanden. Universal har også været så venlige at undertekste kommentarsporet. God stil.
Det er ikke ofte, man tager sig selv i at ønske, at en film var mere respektløs, men “The Bourne Legacy” er så forhippet på at respektere både sine forgængeres handlingsforløb og succesfulde opskrifter, at den aldrig helt finder sin egen stemme eller fast fodfæste. Derfor står vi tilbage med et relativt spændende og ganske velspillet, men også temmelig forglemmeligt og uopfindsomt supplement til en filmføljeton, der har revolutioneret actiongenren. Til gengæld er udgivelsens AV-præsentation fremragende, og ekstramaterialet er interessant, så hvis man nød filmen i biografen, bør man absolut købe skiven, mens nysgerrige sjæle og fans af forgængerne også bør give filmen en chance.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet