Der kommer en dag
Udgivet 20. apr 2016 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
“En verden udenfor” er en god film. Den bedste, hvis du spørger IMDb. Det synes folkene bag “Der kommer en dag” også. For de har nemlig planket Tim Robbins’ tur direkte i fængsel og gjort den dansk med forudsigelig inspiration fra film som “Det forsømte forår” og “Drømmen”, hvor vi her 50 år efter revselessrettens ophør skal dumforklares, at det er skidt at slå børn. Enig, men den her film fortjener alligevel næsten en lussing.
Her sendes Elmer med Forrest Gump-ben og brormand på børnehjem, da Sonja Richters enlige arbejdermor rammes af kræft og voldsomme violiner. De må på børnehjem, der symbolsk, dovent hedder Gudbjerg. Bare lige for at gøre den gammeltestamente pointe klar om det der med øje-for-øje. Nu har de ikke navne længere, men de får et nummer. Ligesom i et fængsel. Hmm, det var her, at plagiat-plottet begyndte at plimre. En underdog sendes uretfærdigt på barsk institution, hvor han gør sig populær med sine boglige evner, bliver voldtaget og indordner sig den strenge forstander for alligevel at blive snydt for sin frihed. Ringer det en klokke der udenfor? Slutteligt finder han på en snedig plan for at få sin frihed, hvilket alt sammen voice-over-fortælles af Morgen Free… En dreng på børnehjemmet.
Men hey, rammefortællingen med Elmers drømme om at blive astronaut er da i det mindste et forsøg på at tænke selv, ikke? Jo da, bare spørg Lasse Hallström, der i “Mit liv som hund” gav drengen Ingemar håb ved historierne om rumhunden Laika, imens han havde det svært med en døende mor og en storebror. Der er kun to formildende elementer ved “Der kommer en dag”. Harald Hermann i hovedrollen som Elmer er naturligt kejtet som en Buster Oregon. Ham ser jeg gerne mere til i en film, der gør sig umage.
Det andet, der formilder, er, at det ikke som i “Drømmen” er ren hippie-lykke, der er modsvaret til den sorte skole. Hippie-onklen kan ikke løfte ansvaret. Han flygter og ’68-realiserer sig selv. Jeg havde gerne set en hel film med ham. Om hippierne, der svigtede børnene dengang. Det havde ikke været så åndsfraværende som den her fritime af en film, der fortjener en flad.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet