Game of Thrones – Sæson 8: Afsnit 6
Anmeldelse 1 af 6
Udgivet 20. maj 2019 | Af: Andreas Strini | Set på HBO
’When you play the game of thrones, you win or you die.' Sådan sagde en truende Cersei Lannister til Ned Stark helt tilbage Sæson 1.
Ramsay Bolton sagde i Sæson 3 til den torturerede Theon Greyjoy: ’If you think this has a happy ending, you haven’t been paying attention.'
De har lovet det fra begyndelsen: Det her ender ikke, som du tror.
Men hvordan slutter man så den største serie nogensinde?
Går man fuldt ud “Ringenes herre”, hvor den bedste, mest ærefulde og retmæssige arving – her Jon Snow – sidder på tronen, som Daenerys frivilligt har givet fra sig, mens alle gladeligt bøjer knæ for kongen?
Det havde været imod ånden i de 73 afsnit. En lykkelig slutning stemmer ikke overens med den stemning, som Westeros er gennemsyret af. Det her er ikke Middle-earth – og Jon Snow er ingen Aragorn.
Kongen vender ikke tilbage som i eventyrene. Heldigvis!
Men “Game of Thrones” er heller ikke 100 procent sortsyn. Selv om den retskafne Ned Stark mistede hovedet for mange år siden, så levede håbet videre sammen med Sansa og Arya.
Nogle vinder, nogle taber. Heldigvis.
Serie-afslutningen med titlen “The Iron Throne” dyrker den melankoli, som afsnit 5 efterlod mig med. ‘De gode’ vandt, men til hvilken pris?
Den gode blev den gale. Ingen er i tvivl. Selv om ingen vil sige det: Nu vil de igen dræbe den på tronen.
Det er historien, der gentager sig. Vi er tilbage til begyndelsen. Før begyndelsen. Helt forfra.
En gal regent. Et oprør. Det store spørgsmål om, hvem der skal sidde på jerntronen, hvis den ildglade Targaryen bliver fjernet.
Har vi intet lært af historien?
Det spørgsmål indkapsler nu “Game of Thrones”, der er en historie om historiefortælling.
I tiden før Sæson 1 var der The Mad King, forholdet mellem Rhaegar Targaryen og Lyanna Stark og forholdet mellem Lannister-tvillingerne.
Et Pandoras kongerige, der langsomt åbnede sig i det store politiske spil om tronen.
Det blev det ved med. Hele vejen igennem. Til vi fik svar på de store spørgsmål. Hvorfor dræbte Jaime den gale konge? Hvorfor læste Jon Arryn om Baratheon-husets hårfarver? Og hvem er Jon Snow egentlig?
Det fik vi svar på, imens “Game of Thrones”-historiebøgerne blev omskrevet sæson efter sæson.
Nye myter og historier er opstået. Nye hemmeligheder. Nu skal fremtiden skrives. Den historie vil blive genfortalt i et fremtidigt Westeros, hvor spillet om tronen utvivlsomt vil fortsætte.
Det er på en måde frustrerende, at vi ikke får den lykkelige, storladne og retfærdige “Ringenes herre”-slutning. Sådan helt afsluttet.
Hvor Aegon ligesom Aragorn accepterer sin skæbne.
På den anden side er det helt i ånden. De fremtidige myter i Westeros har fået nyt brændstof.
Slutningen hverken vandt eller døde, men fandt en mellemvej, der nok ikke kunne være anderledes.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet