Gud taler ud
Udgivet 27. sep 2017 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
I begyndelsen skabte Søren Malling en suppe. Kogt på gas med kun tre ingredienser: Oksekødsbouillon, snaps og hele løg med skræl. Den smager markant og af meget. Kraftfuld, men ikke god. Det samme kan jeg sige om Henrik Ruben Genz’ filmatisering af Jens Blendstrups selvbiografiske “Gud taler ud”. Den efterlader sig en markant smag kogt på tre ingredienser: Døden, digte og pikspilleri.
Se bare på suppe-scenen, der åbner. Det hele sker systematisk og bevidst med for mange detaljer. Gas-tønden rulles frem, løg plumpes i, snaps hældes og 1980’ernes Maggi-bouillon pakkes sirligt ud terning for terning. Søren Malling spiller den skørt hårde patriark, som uforklarligt kaldes Gud af sønnerne. Han har martret dem med sine manier – præcis som Gene Hackman i “The Royal Tenenbaums” fra 2001, dengang den her slags smart stadig var på mode. Og også her skal fortiden gøres op – den gamle digter skal snart dø af kræft.
”Det er noget forpulet lort,” dømmer Jens et af far Uffes digte, som han læser op for sin sekteriske terapigruppe, hvor han kurerer psykisk sygdom med litteratur og en pilsner. Jeg er delvist enig. Dele af “Gud taler ud” er noget forpulet, quirky lort, der er mindst 10 år for umoderne og uden den følsomme inderlighed, som Wes Anderson havde i sin bedste periode i 00’erne. Men der er også enkelte øjeblikke, hele scener af ren perfektion. Som til Mikkels frikirke-bryllup hos Livets Sti, hvor den fede kvinde over for Uffe æder dobbeltportion citronfromage med mellemrum imellem fortænderne og en overstemme på salmerne, der står perfekt til den alkoholfrie citronvand og hindbærbrus på det feststemte bryllupsbord. De alt for meget detaljer og Mallings uønskede tale er Genz, når bedst.
For det er sgu sjovt, når Uffe befaler, at brudeparret ikke skal elske i medgang og modgang, men derimod tirsdag og lørdag. Det er den slags humoristisk livsvisdom, der også findes som bi-smag i den her markante suppe, som ellers primært smager af noget forpulet lort. Det er kraftfuldt.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet