The Hunger Games: Mockingjay – del 2
Udgivet 17. nov 2015 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
“Hunger Games”-serien er en knækpølse. Her efter den afsluttende film i serien er den flækket på langs i to lige store dele. De to første film var iscenesat reality-overlevelse i et drabeligt dødsspil, hvor udvalgte borgere i provins-distrikterne i Panem skulle kæmpe om overlevelse, imens de rige beboere i Capitol så til på tv. I de to sidste film i serien er der skiftet tempo. Fra kulørt spil til grå guerillakrig. Nu gør de undertrykte oprør. I begge ender af pølsen gælder det samme: Den første del var bedre end den anden.
Og store, endelige slag er som bekendt oftest monotont kedelige. Bare spørg Peter Jackson. Det grynede look hjælpes ellers her godt på vej af ækle alienagtige væsner, der angriber i undergrunden, samt en nøgtern og fordomsfri tilgang til krigsemnet. Donald Sutherlands udspekulerede Snow kan både være Assad eller Hollande – det afhænger af øjnene, der ser. Julianne Moores grå enke, revolutionslederen Coin, kan både være Jihadi John eller Braveheart, terrorleder eller frihedskæmper. For dem begge er fodsoldaterne på gulvet blot undværlige bønder, der som i virkelighedens verdenshistorie har ofret sit blod på bekostning af kynisk stormagtspolitik. Den komplekse nuance fastholder “Hunger Games”-serien lige til sidste pil affyret fra Jennifer Lawrences præcise bue.
Den pointe understreger revolutionsstrategen Plutarch, der spilles af nu afdøde Philip Seymour Hoffman. ”Jeg kunne ikke have skrevet det bedre selv,” siger han om udviklingen på slagmarken og gør dermed opmærksom på det iscenesatte – “Hunger Games”-filmene er iscenesatte film om iscenesættelse. Både klogt og koldt. Netop Hoffmans for tidlige død gjorde, at slutningen måtte skrives om, hvilket løses på skolekomisk vis: De sidste ord siges med et brev.
Desværre er den sidste “Hunger Games”-film alt for aktuel. To forskellige magtsystemer i krig. Gale vil ligesom Søren Espersen bombe kvinder og børn i Capitol, imens Katniss står fast på, at der må være regler. Også i krig. Diskussionen er god, men slutpølsen er blevet kold på panden. Knækket over i en god halvdel og en syntetisk, gentagende del 2. Min sult blev ikke stillet.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet