I morgen da krigen brød ud
Udgivet 7. apr 2011 | Af: Benway | Set i biografen
Helt tilbage i 1966 skrev Klaus Rifbjerg manuskript til den danske film “Der var engang en krig”, der som hovedperson havde en dreng, som fantaserede sig over i en bedre virkelighed, hvor han var en sej knægt, der skød tyske soldater på stribe og inkasserede beundrende blikke fra pigerne.
Her følger vi en lille gruppe venner i Australien, der beslutter sig for at tage på en tur langt ud i vildmarken, men mens oplevelserne, erotikken og løsrivelsen fra forældrenes skørter stille og roligt er begyndt at banke på, så vælter en anderledes dramatisk virkelighed pludselig ind over dem, da landet invaderes af en fremmed magt, og gruppen med et presses ind i de voksnes rækker. Tilbage i byen erfarer de, at befolkningen er blevet indespærret i lejre, mens der skydes til højre og venstre af besættelsesmagten, som samtidig er i færd med at sende yderligere køretøjer ind i landet. Med ét må den lille gruppe gøre op med sig selv, om de vil forsøge på at redde deres eget skin ved at gemme sig ude i ødemarken, eller om de vil prøve på at slå igen.
Det er på mange måder synd, for ellers har filmen meget spændende at byde på. Først og fremmest er selve historien om de unge, der må vågne op til dåd, ganske fængende, og selvom action-scenerne er temmelig overdrevne og ofte vildt urealistiske, så er de medrivende og veludførte. Meget af æren for det skal utvivlsomt tilskrives Stuart Beattie, der både har stået for manuskriptet og instruktionen. Han spillefilmsdebuterer hermed ret så overbevisende og holder handlingen centreret om det tab af uskyld og de barske beslutninger, som de unge må tvinges til at tage. God er også Caitlin Stasey i hovedrollen trods de ikke altid lige velklingende replikker.
Enkelte dele vidner dog også om instruktørens mangel på erfaring. En hashrygende bifigur burde være endt på klippegulvet, og sekvensen, hvor hele holdet poserer i camouflagetøj, som var de til en modeopvisning, må være den mest ufrivilligt komiske scene, jeg har set på denne side af “Luftens sidste mester”. Hvis man kan se gennem fingre med svaghederne, gemmer der sig dog en glimrende film i “I morgen da krigen brød ud”, som ikke alene sigter efter at underholde med bulder og brag, men også forsøger på at ramme tilskueren på det følelsesmæssige plan. I forhold til de indholdsløse actionfilm, vi senest har set, er det bestemt en meget velkommen ambition.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet