Kongens store tale
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 13. sep 2011 | Af: The Insider | Set på Blu-Ray
På overfladen lignede årets Oscar-show ikke blot en dyst mellem to af 2011’s største succeser, “The Social Network” og “Kongens store tale”, men også et opgør mellem henholdsvis hypermoderne og konservativ filmkunst. For hvor David Finchers Facebook-film er hip, eksperimenterende og spækket med unge, sprælske skuespillere, så ligner “Kongens store tale” umiddelbart en af den slags pæne, engelske storfilm, som automatisk Oscar-nomineres, bare fordi de har omhyggeligt rekonstruerede kostumer og Shakespeare-vante briter i hovedrollerne. Var det ikke en bekræftelse af det amerikanske filmakademis fejhed, da de kårede “Kongens store tale” som årets bedste film?
Colin Firth spiller Prins Albert Frederick Arthur George VI, der blot bliver kaldt Bertie af sine slægtninge. Lige siden prinsen var barn, har han stået i sin storebror Davids skygge, hvilket Bertie egentlig har haft det fint med, da han lider af en slem stammen, der gør det næsten umuligt for ham at tale offentligt. For at komme hans talefejl til livs hyrer Berties hustru, Elizabeth (en uforlignelig Helena Bonham Carter), taleterapeuten Lionel Logue (en typisk sublim Geoffrey Rush), som er berygtet for sine uortodokse metoder. Og da Davids flirt med en fraskilt excentriker tvinger ham til at abdicere, således at Bertie forfremmes til konge, alt imens Hitlers krigsmaskine køres i stilling, bliver det pludselig livsnødvendigt at behandle Berties stammen, så han kan mane folket til ro.
Manuskriptforfatteren David Seidler, som selv døjede med stammen som barn, havde oprindeligt udtænkt “Kongens store tale” som et teaterstykke, men alligevel føles filmen aldrig tilnærmelsesvis teatralsk – hverken historie- eller udseendemæssigt. Instruktøren Tom Hooper bruger flittigt skæve vinkler og unikke perspektiver til at give filmen et tidløst look, der gør hver eneste scene til en visuel fornøjelse, og selvom filmen omhandler store konger og endnu større krige, så slipper den aldrig sin største styrke af syne: Det blomstrende og inspirerende venskab mellem to vidt forskellige mænd, der gav hinanden selvtilliden til at besejre deres skavanker. Samtidig forbliver humoren ærkebritisk, knastør og komplet uimodståelig. ”Pauser kan gøre taler højtidelige”, beroliger Logue på et tidspunkt sin patient. ”Så må jeg være den mest højtidelige konge, der nogensinde har levet,” svarer Bertie prompte. Royal underholdning.
Præsenteret i 1080p/AVC 1.85:1. “Kongens store tale” ser afgjort bedre ud på Blu-ray, end den gør på dvd, men årets store Oscar-vinder burde have set bedre ud i HD. Detaljerigdommen er ofte imponerende, men tit fremstår billedet fladt og en smule uskarpt, om end aldrig i distraherende grad. Kontrasten er heller ikke altid i top – tjek eksempelvis de detaljeblottede skygger i kongens palæ i kapitel 5. Billedsidens generelt kølige farver gengives til gengæld fornemt, og hverken glorier eller utilsigtet støj forekommer. Godt, men ikke godt nok.
“Kongens store tale” er ikke en film med masser af bulder og brag, og de fleste scener byder udelukkende på stilfærdige samtaler, men diskens DTS-HD Master Audio 7.1-lydspor imponerer trods alt. Samtlige replikker gengives med en exceptionel klarhed og rumklang (tjek eksempelvis ekkoet under kongens første tale), støj forekommer aldrig, og Alexandre Desplats vidunderlige musik fylder altid lige tilpas i lydbilledet. Subwooferen er sjældent aktiv, men man savner heller ikke dens rumlen, og de få panoreringer fungerer fornemt. Derudover bidrager baghøjtalerne med en masse subtile lydeffekter, der skaber en effektiv lydatmosfære.
Så snart man har set filmen, får man lyst til at google efter optagelser af den ægte Kong George VI, og heldigvis har filmselskabet inkluderet én af regentens gamle taler på denne Blu-ray. Når man lytter til den rigtige konges røst, får man kun endnu større respekt for Colin Firths Oscar-belønnede skuespil, men det er rigtig ærgerligt, at den danske udgivelse (i modsætning til den internationale udgave) ikke indeholder den tale, som kongen holder til sidst i filmen.
Instruktøren Tom Hooper har indtalt et dybdeborende og entusiastisk kommentarspor til filmen, og i dokumentaren “Q&A Special for BBC America” (22 min.) deltager Hooper og skuespillerne Guy Pearce, Colin Firth, Helena Bonham Carter og Claire Bloom i en informativ og ofte morsom debat om filmens tilblivelse. Mindre interessant er dokumentaren “An Inspirational Story of an Unlikely Friendship” (24 min.), hvori flere af filmens bagmænd og skuespillere hovedsageligt konstaterer det åbenlyse, såsom hvad historien går ud på. Ekstramaterialet er tydeligvis blevet opskaleret til 1080p. Dvd-udgivelsen af filmen medfølger også.
Årets største Oscar-sluger er en flot, vittig og rørende affære, hvori det spektakulære samspil mellem Colin Firth og Geoffrey Rush er hovedattraktionen. Det er en skam, at “Kongens store tale” ikke ser bedre ud på Blu-ray, end den gør, når nu filmen er så smuk, men skivens lydspor er til gengæld glimrende, og det samme er det meste af ekstramaterialet. En kongelig udgivelse af en (i mere end én forstand) majestætisk film.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet