Ledsaget udgang
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 26. jul 2007 | Af: kaduffo | Set på DVD
Den fornøjelse varer dog ikke ved. John, der ikke er helt fin i kanten, har daglig postadresse i Vestre Fængsel for diverse småkriminelle handlinger, men er i anledningen af sønnen Kenneths (Henrik Bruhn) giftemål blevet tildelt ledsaget udgang. Fængselsbetjenten Bo (Jesper Asholt) virker umiddelbart ganske naiv, men er i virkeligheden heller ikke sindsoprivende sympativækkende. Af samme årsag er det nu nok heller ikke helt upassende, at det er ham, der er udset som den tro følgesvend, der skal sikre, at John ikke udnytter sønnens bryllup som afledningsmanøvre til at stikke af fra lovens lange arm.
Selvfølgelig får begge aldrende mænd lyssky planer undervejs, der går langt ud over lovens rammer, men ikke desto mindre udvikler der sig et fortrolighedsbånd mellem de to, alt imens John på sin tur gennem barndomskvarteret Vesterbro genforenes med gamle venner, kriminelle kollegaer og naturligvis den spegede og pukkelryggede familie. Den indbefatter blandt andre datteren og karriereløget Tanja (Maria Rossing), den førtidspensionerede eksviv Kylle (Helle Fastrup) og sønnen Kenneth. Selvom brylluppet er anledningen, er det dog en bagatel i Johns sviptur i friheden. Desværre byder dette nostalgitrip også – ud over de sociale, kejtede karakteristikker – på eklatant ringe skuespilpræstationer, der vidner om mangelfuld instruktion eller måske helt fraværende instruktion.
Selv om danske fanger nu nok har bedre forhold end i mange andre (fængsels)samfund, er spørgsmålet, om ikke “Ledsaget udgang” skaber et lidt for romantiseret, måske endda forældet billede af straffefangens genforening med samfundet. Den voldsomt opsatte og anspændte situationskomik er da også både kluntet og overordentligt tykhudet. Sjovt er det i hvert fald ikke. Er det virkeligt nødvendigt med et rådhusbryllup og en vedhængende middag på Hovedbanegården – af alle steder – for at gøre os det klart, at ham John og familie nu nok ikke kommer fra de allerbedste kår?
Selvfølgelig er John ikke et af Guds bedste børn, og det ved vi også godt fra den første færd. Alligevel efterlader udspenslingen af historien, der trods alt stadig rummer de gennemført clausenske stiltræk, et indtryk af et naivt manuskript med en række karakterer, man aldrig for alvor kommer til at kende. “Ledsaget udgang” ligger langt under middel, også efter instruktørens egen målestok. Erik Clausen har tidligere været garant for at indfange det tidstypiske og samfundets sjæl i sine socialrealistiske film. Men måske er tiden denne gang blot løbet fra den samfundsrevsende instruktør?
“Ledsaget udgang” hører ikke til Erik Clausens mest vellykkede film. Tværtimod tyder meget på, at den aldrende gøgler har tabt tråden. Clausen spiller selv hovedrollen som den småkriminelle John, der er på udgang, og leverer en glimrende skuespilpræstation. Det er mere, end hvad man kan sige om andre medvirkende i en film, der er yderst klodset i sin systemkritik såvel som den påtagede situationskomik.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet